Recensie: Nog lange niet (Helen Grace #9) – M.J. Arlidge

M.J. Arlidge maakt het zijn hoofdpersonage Helen Grace graag zo moeilijk mogelijk, geeft hij toe aan een lokale Nederlandse krant. En de nieuwste titel in de serie, Nog lange niet, alweer het negende deel uit de serie, vormt daar zeker geen uitzondering op. Inspecteur Helen Grace komt namelijk oog in oog met een heel moeilijke moordzaak en moet daarbij ook haar persoonlijke zaken op de rit houden. Maar zoals het eind van Nog lange niet bewijst, is dit nog niet altijd even gemakkelijk…

‘”Je hebt nog één uur te leven.’ Dat is het enige wat er uit de telefoon klinkt voor er wordt opgehangen. Is het een misplaatste grap? Een verkeerd nummer? Een misverstand? Alles is beter dan de gruwelijke waarheid: dat iemand zijn slachtoffers zestig minuten lang nauwlettend in de gaten houdt… en dan toeslaat. Terwijl het dodenaantal oploopt, raakt Helen Grace verstrikt in een race tegen de klok. Maar de dader blijft haar steeds een paar stappen voor. Helen heeft geen motief, geen verdachten en geen aanwijzingen. Totdat blijkt dat alle slachtoffers deel waren van dezelfde vriendengroep. Een vriendengroep voor wie elk telefoontje nu het laatste kan zijn, want wie opneemt is voorgoed verloren.’


M.J. Arlidge zijn ervaring als producent en scenarist van televisieprogramma’s is duidelijk merkbaar in zijn schrijfstijl voor de Helen Grace serie. Ook Nog Lange niet ligt qua tempo nog steeds hoog, is beeldend geschreven en verschillende personages komen aan het woord. Wat betreft de personages borduurt M.J. Arlidge duidelijk voort op de ervaringen van bijvoorbeeld Helen Grace en Charlie Brooks uit de vorige boeken. Dit maakt dat de lezer deze personages kent en met ze meeleeft. Helen Grace bijvoorbeeld probeert haar weg te zoeken in het vertrouwen van andere mensen en het aangaan van relaties. Ze maakt hierin in positieve zin een sterke persoonlijke ontwikkeling door, waarbij ze leert niet altijd voor zelfdestructief gedrag te kiezen. Maar het einde van Nog lange niet laat zien dat ze er nog lang niet is:

‘Weer baalde ze van zichzelf omdat ze zich had laten afleiden door haar egoistische behoeften. Wist ze dan nog steeds niet dat relaties altijd eindigden in verdriet en falen? Deze keer had haar vergissing mogelijk een leven gekost’

Knap van M.J. Arlidge dat hij evengoed in Nog lange niet voor een heel tot de verbeelding sprekende en afschuwelijke moordenaar heeft gekozen. De ‘Je hebt nog één uur te leven’ voelt hierbij heel slasher-achtig aan. Denk hier bijvoorbeeld aan films zoals Scream, waarbij slachtoffers via de telefoon bedreigt worden. Maar de moordenaar uit het negende boek over Helen Grace heeft hier nog een hele akelige twist in wat nog veel angstaanjagender is:

‘Het toonde de kwetsbare grip van de mens op het leven, het feit dat aan al onze energie, vastberadenheid en kracht in een fractie van een seconde een einde kan komen.’


Het mooie in Nog lange niet is dat M.J. Arlidge zijn lezers tot het eind laat raden naar de moordenaar. Verschillende opties worden afgewogen en klinken op zichzelf heel logisch. Maar aan het eind beseft de lezer pas in welke mate hij of zij het mis heeft gehad. Door een klein element in het eerste deel van het boek, weet M.J. Arlidge zijn slotakkoord heel overtuigend neer te zetten. Zonder dat iemand het aan ziet komen. En dit is juist de kracht van een goede thriller. Daarbij is er voor Nog lange niet ook gekozen voor het verwerken van boekfragmenten, wat heel goed past bij het type moord dat gepleegd wordt. Juist de verwerking van deze fragmenten geeft Nog lange niet net even een andere dimensie.

Petje af voor M.J. Arlidge dat hij zijn lezers in het (meer dan 500 pagina’s tellende) negende boek over Helen Grace nog steeds weet te verrassen. Nog lange niet eindigt daarbij duidelijk met een cliffhanger, waardoor je gelijk boek tien wil gaan lezen. Klein probleempje: dit boek moet nog uitgebracht worden. Gelukkig is M.J. Arlidge bezig met zijn tiende Helen Grace boek, dus wellicht volgend jaar?

Beoordeling: 9,5/10

Nog lange niet ligt vanaf vandaag bij de lokale boekhandel. Van 1 t/m 21 juni zijn de spannende boekenweken en hiervoor heeft M.J. Arlidge het boekengeschenk geschreven: Wat jij niet ziet. Dit boekje is gratis verkrijgbaar bij aankoop van onder andere Nog lange niet. De Nederlandse vertaling van de boeken van M.J. Arlidge is te danken aan uitgeverij Boekerij.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *