Recensie: De perfecte engel – Eva Nagelkerke

Zussen duo Eva Nagelkerke (bestaande uit Alexandra en Victoria Nagelkerke) leerden we kennen door middel van hun debuut Stille wateren. Inmiddels schreven ze een tweede boek, getiteld De perfecte Engel, die door de gekozen kleuren zwart, rood en nachtblauw al veel duisternis uitstraalt.

‘Noodgedwongen accepteert Lisa een baan als inwonende nanny. Ze moet wel, want na een heftige relatiebreuk staan zij en haar dochtertje op straat. Gelukkig blijkt Bo, het meisje voor wie ze moet zorgen, een schatje. Toch bekruipt haar al snel een unheimisch gevoel. Is die extreme bezorgdheid van Bo’s moeder wel normaal? En waarom wordt het meisje elke nacht gillend wakker? Wanneer Lisa merkt dat er iemand aan haar spullen komt en ze dreigende appjes ontvangt, wordt het duidelijk: iemand wil haar uit de buurt hebben. Ze moet hier weg, maar kan ze de weerloze Bo wel achterlaten?’

Wanhoop en geheimen zijn nooit een goed begin om een nieuwe positie te beginnen. Lisa voelt zich opgesloten en niet op haar gemak in haar nieuwe functie. Dit wordt door Eva Nagelkerke goed voelbaar gemaakt. Tijdens het lezen sijpelt het benauwde gevoel tussen de regels door en levert op zichzelf al een flinke dosis spanning op. Dit gevoel van benauwdheid en gevaar wordt nog verstrekt door verschillende angstaanjagende gebeurtenissen, zoals verbale en zelfs fysieke dreigementen. Er zijn verschillende dingen in De perfecte engel gaande wat de verschillende personages zorgen baart. Hierbij is het ook zo dat niets is wat het lijkt. Eva Nagelkerke weet hierbij de lezers regelmatig op het verkeerde been te zetten. Tot op de laatste letter van het boek weet je nog niet zeker hoe het daadwerkelijk zit.

In De perfecte engel laat Eva Nagelkerke verschillende personages aan het woord en dit voegt veel toe aan het verhaal. Mooi hierbij is dat de persoonlijkheden sterk van elkaar verschillen; alleen al de leeftijdsgenoten Ariel en Bo verschillen als dag en nacht van elkaar. Je merkt daarbij ook gelijk welk personage aan het woord is. Hierbij leer je de visie op de gebeurtenissen vanuit verschillende oogpunten kennen en daarbij ook het onbegrip Daarbij levert vooral de hoofdstukken door de ogen van de jonge Bo een naargeestige sfeer aan het boek evenals de stukken tekst over de engelen. Hierbij is de gebruikte symboliek heel mooi; de engelachtige uitstraling van Bo, haar favoriete boek over een engel, de engelenbeelden in de tuin et cetera. Dit roept veel vragen op wat de drang tot verder lezen versterkt. Wat houdt Bo wakker ’s nachts? En wie probeert Lisa weg te jagen. De hele sfeer wat nog versterkt wordt door de afgelegen plek is geweldig voor een griezelig thrillerverhaal met horrorelementen. Het einde is gruwelijk en schokkend.

De perfecte engel is een spannende thriller met een constante aanwezig gevoel van dreiging. Vooral de verschillende enge elementen in combinatie van de wisseling tussen verschillende personages maken dat het nieuwste boek van Eva Nagelkerke indruk maakt.

Beoordeling: 9/10

Eva Nagelkerke bestaat uit de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke en hun nieuwste werk heet De perfecte engel. Eerder schreven zij het boek Stille Wateren. Beiden boeken verschenen bij uitgever HarperCollins Holland.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *