Recensie: Zoen me tot ik zwicht – Helen Hoang

Het verhaal van auteur Helen Hoang is alleen al de reden om dit boek te gaan lezen. Deze schrijfster vindt het namelijk lastig om te praten en wanneer ze spreekt komen er de meest onhandige dingen uit. Ze bleek uiteindelijk een stoornis in het autismespectrum te hebben, wat aangeduid wordt als Asperger. En omdat Helen Hoang van jongs af aan gek is op lezen, bleek dit haar inspiratie voor het schrijven van The Kiss Quotient. In het Nederlands vertaalt als Zoen me tot ik zwicht.

‘Er bestaat niet genoeg data om te voorspellen wie je hart sneller doet kloppen…
Stella heeft een briljant wiskundig brein, maar sociaal is ze erg onhandig. Daardoor heeft ze minder liefdeservaring dan je van een dertigjarige zou verwachten. Ze haat seks, zo gênant! Er zit maar één ding meer op: praktijkervaring opdoen. De charmante escort Michael is bereid om Stella de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Het duurt niet lang of Stella leert niet alleen zijn kussen te waarderen, maar ze begint ook te snakken naar alle andere dingen die hij haar laat voelen. En het patroon dat ze ontdekt, zal Stella ervan overtuigen dat liefde de beste logica is…’

Juist de ongemakkelijkheid en de menselijkheid van zowel hoofdpersonage Stella als Michael maakt dat Zoen me tot ik zwicht heerlijk wegleest en daarnaast veel herkenbaarheid biedt. Niet alleen omdat juist voor mensen met Asperger sociale situaties heel erg lastig kunnen zijn. Maar ook omdat het dagelijkse leven nu eenmaal geen Amerikaanse film en weet niet iedereen wat ze precies moeten doen in een bepaalde sociale situatie. Stella roept hierin veel sympathie op met haar sociale onhandigheid en haar wil om bepaalde situaties onder controle te willen krijgen. Michael is daarbij de ideale personage, die iedereen wel in zijn leven zou willen hebben. Om die reden is Zoen me tot ik zwicht een hoopvol en sprookjesachtig verhaal, dat bij de meest cynische persoon nog hoopvolle gevoelens zal losweken.

Hoe Zoen me tot ik zwicht zal aflopen, weet je als lezer stiekem wel, wanneer je de eerste bladzijden omgeslagen hebt. Maar juist die chemie tussen Michael en Stella maakt dat het boek een bepaalde spanning met zich meebrengt, waardoor het verhaal toch ergens nog onverwacht voelt. Hun werelden zijn zo verschillend, maar toch vinden ze zichzelf bij elkaar en levert dit een heel bijzondere emotionele band op. De toegankelijke en gedetailleerde schrijfstijl van Helen Hoang draagt bij aan de prettige leesbaarheid van het boek. Het wordt hierbij duidelijk dat Helen Hoang uit eigen ervaringen put, want Zoen me tot ik zwicht komt qua authenticiteit heel geloofwaardig over. Het slot van het boek is ergens te verwachten, maar vooral is het mooi te zien, welke persoonlijke ontwikkelingen Stella en Michael hierin gemaakt hebben. En juist de subtiele humor waarmee dit geschreven is, tovert regelmatig een glimlach op het gezicht van de lezer.

Zoen me tot ik zwicht is een boek dat je dingen leert, maar waar je ook heel blij van wordt met unieke herkenbare personages en een prettige schrijfstijl. Fijn leesvoer voor de regenachtige dagen.

Beoordeling: 9/10

Zoen me tot ik zwicht is het debuut van Helen Hoang en maakt deel uit van een trilogie. Deel twee en drie The bride test en The heart principle zijn namelijk al verschenen in het Engels. In het Nederlands verscheen Zoen me tot ik zwicht bij uitgever The House of Books en hopelijk worden de overige delen ook vertaald.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *