Recensie: Vinex – Bernice Berkleef

Een ‘Vinex wijk’ betekent niets meer dan nieuwbouwwijk aan de rand van de grote stad. Dit soort wijken worden ook wel gezien als saaie wijken met weinig afwisseling en verscheidenheid (Bron: Radboud University, Red.). In eerste instantie voelt de wijk waarin Hein en Simone komen wonen typisch zo’n wijk te zijn, maar achter gesloten deuren blijkt er veel meer plaats te vinden…

‘Hein en Simone verruilen hun appartement in het hippe Amsterdam-Zuid voor een landelijk gelegen nieuwbouwwijk in Amstelveen.Ondanks het grotere huis en de natuur om hen heen komt de burgerlijkheid van de Vinex-wijk hen algauw tegen te staan. Maar onder die schijn van braafheid gaat het nodige schuil… Een buurvrouw die niet gelukkig is in haar huwelijk en de grenzen opzoekt. Een agente die in de ziektewet is beland en een klein privéonderzoek start om zich maar nuttig te voelen. Een tiener die in een pleeggezin is geplaatst en een ijzingwekkende ontdekking doet. Op hun eigen manier gaan ze allemaal stukje bij beetje over de schreef, totdat het tijdens een buurtfeest volledig uit de hand loopt.’

Bernice Berkleef laat ons in haar nieuwste thriller Vinex kennismaken met verschillende stellen, die de grote stad verruild hebben voor een rustigere buurt en hierin elkaars buren zijn geworden. Ogenschijnlijk lijkt er niet zoveel aan de hand te zijn, maar al snel blijkt er achter gesloten deuren wel mankementen te zijn. Stukje bij beetje wordt de lezer meegenomen in de hoofden van de verschillende bewoners. Verveling, het gevoel ‘niet gezien’ te worden, het opkrabbelen na een bijna fataal ongeval en er wordt de lezer zelfs een kijkje in het hoofd van een moordenaar gegund… Bernice Berkleef maakt in Vinex gebruik van heden en verleden en dit maakt dat de lezer puzzelstukjes in handen krijgt, die op een later moment feilloos in elkaar blijken te passen.

De spanning bouwt zich steeds meer op, naarmate de ware intenties van de verschillende personages uit de doeken wordt gedaan. Elk van de personages hebben hun eigen geschiedenis en naarmate hun rol in het verhaal belangrijker is, krijg je als lezer meer over ze te weten. Mooi hierbij is dat Bernice Berkleef in Vinex ook de diversiteit in Nederland en de verschillen tussen de woonplekken belicht. Vooral degenen die in de Randstad wonen zullen veel herkennen in bijvoorbeeld het verschil van in de stad en in een buitenwijk wonen. Ondanks dat Nederland klein is, kunnen de verschillen tussen de onderlinge woongebieden groot zijn, wat duidelijk wordt bij de ervaringen van een van de personages. Ten slotte blijkt uit Vinex duidelijk dat je ware aard niet te verloochenen is. Hoe je ook je best doet om normaal te functioneren, je uiteindelijk des te harder geconfronteerd wordt met wat je niet kan zijn. En ervaringen uit het verleden zijn sterk van invloed op je ontwikkeling in de toekomst.

Met Vinex laat Bernice Berkleef zien dat ze zich na het succes van Cody en Bloedsteen zichzelf blijft ontwikkelen en risico’s durft te nemen. Vinex is een thriller vol onverwachte wendingen en boeiende personages waarin de spanning sterk wordt opgebouwd tot de uiteindelijke climax.

Beoordeling: 9/10

De boek van Bernice Berkleef verschijnen bij uitgeverij The House of Books. Vinex is haar derde literaire thriller. Eerder verschenen Cody en Bloedsteen.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *