Recensie: Lady Smoke – Laura Sebastian

Lady Smoke is het directe vervolg op Ash Princess, waar we kennis maakte met de bijzonder moedige prinses Theodosia. Ze wist maar nipt te ontsnappen uit de klauwen van de Kaiser, voordat hij haar nog ergere dingen kon aandoen dan haar tot op het bot vernederen en haar geliefden bedreigen. Wil het tweede deel uit deze trilogie net zo’n indruk bij de lezer achterlaten, als het voorgaande boek?

‘Koningin Theodosia is vrij, of Theo zoals ze zelf liever genoemd wil worden. Maar nu haar volk nog. Om haar land van de ondergang te behoeden moet ze bondgenoten zoeken, wat voor een jonge vrouw van haar leeftijd simpelweg in het huwelijk treden betekent. Maar alles om ervoor te zorgen dat de Kaiser haar volk niet langer onderdrukt. In haar weg hier naartoe legt Theo bijzondere contacten en maakt ze vrienden. Zal ze uiteindelijk in staat zijn om datgene te doen waarvoor ze in de wieg gelegd is?’

Het verhaal komt traag op gang, wanneer de lezer Theo vindt op een schip, die zo ver weg probeert te varen van het land waar ze lang gevangen heeft gezeten. De koningin is eindelijk vrij en moet nu hergroeperen om datgene te doen wat haar uiteindelijke doel is, namelijk haar volk bevrijden. Juist omdat je in feite als lezer in de na fase belandt van de cliffhanger waar het eerste boek mee eindigde, voelt de tempo van het begin van Lady Smoke als een kabbelend beekje. Auteur Laura Sebastian grijpt hierin ook gelijk haar kans om enkele nieuwe personages te introduceren. Daarnaast vinden we ook veel oude bekenden terug zoals de Prinz Soren en Theo’s bondgenoot Blaise. Ook Theo’s tante, de tweelingzus van haar moeder speelt een belangrijke (dubbel)rol en het blijft vaag waar haar loyaliteit nu precies ligt. Het verhaal komt pas echt op gang wanneer er van Theo verlangt wordt om in het huwelijk te treden om haar positie te versterken. Hier vinden een aantal onverwachte plottwists plaats waardoor je als lezer wakker wordt geschud en gelijk de ware motieven van een aantal personages aan het licht komen…

Theodosia is een niet alledaags personage, die lang niet zo innemend is als veel andere personages uit andere verhalen. En juist die eigenschappen maken haar verfrissend en aantrekkelijk als hoofdpersonage van Lady Smoke. Halverwege het boek wordt ook duidelijk waarom de titel, Lady Smoke zo passend is bij het verhaal. Juist door haar eigenwijze en voortvarende aard weet Theo verschillende vriendschappen te sluiten en blijft ze samen met hen voor haar volk strijden. Ook de andere personages, vriend en vijand worstelen met hun eigen problemen, zoals misplaatste loyaliteit naar zijn vader of een geheimzinnige ziekte dat duistere krachten ontketend. Hierdoor wordt Lady Smoke heel levendig en de personages driedimensionaal en benaderbaar. Laura Sebastian laat Lady Smoke eindigen met een cliffhanger die je niet zo gauw zult zien aankomen en voor Theo veel mogelijkheden gaat bieden om haar doel te bereiken.

Lady Smoke is het tweede deel van een trilogie en moet in het begin even op gang komen qua verhaallijn. Maar het geduld van de lezer wordt rijkelijk beloond halverwege, wanneer het boek door verschillende onverwachte plottwist in een stroomversnelling komt. De auteur werkt duidelijk naar een heftige cliffhanger toe, die alles op zijn kop zet en heel nieuwsgierig maakt naar het derde en laatste verhaal.

Beoordeling: 8/10

Lady Smoke is het tweede deel van de trilogie dat begon bij Ash Princess. Beide boeken zijn in het Nederlands verschenen bij Uitgeverij Young and Awesome. Bij aanschaf van het papieren boek krijg je het ebook er gratis bij door middel van een code. Die kun je vervolgens verzilveren op www.youngandawesome.nl.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *