Recensie: Tiny Pretty Things – Sona Charaipotra/Dhonielle Clayton

In het najaar verschijnt de tweeluik van de auteurs Sona Charaipotra en Dhonielle Clayton op Netflix. Het eerste deel is inmiddels verschenen bij uitgever Blossom Books wordt vergeleken met een mix van de film Black Swan en de televisieserie Pretty Little Liars. Zeker geen verkeerde vergelijking, want het boek staat boordevol intriges, leugens en de drive om onvoorwaardelijk voor de top te gaan. En als je daarmee onderweg wat mensen beschadigd…Het doel heiligt immers alle middelen.

‘Gigi, Bette en June behoren tot de beste leerlingen van hun exclusieve balletschool in Manhattan. De vrijgevochten Gigi is nieuw op school, en wil alleen maar dansen… maar dat zou weleens dodelijk voor haar kunnen zijn. Voor Bette lijkt alles in haar leven mee te zitten, maar het verlangen om haar talentvolle zus te overtreffen brengt een gevaarlijke kant van haar naar boven. En de perfectionistische June moét een hoofdrol zien te bemachtigen dit jaar, want anders maakt haar moeder voorgoed een einde aan haar dansdromen.

In een wereld waarin iedereen zowel je vriend als je vijand zou kunnen zijn, doen de drie meisjes er alles aan om de top te bereiken. Ook als ze daarvoor moeten liegen, opofferen, manipuleren en bedriegen.’

Gelijk vanaf het begin zit de spanning er in Tiny Pretty Things er goed in. De leerlingen van de balletschool wachten namelijk vol spanning op de vraag, wie er een rol te pakken heeft in de voorstelling De notenkraker. Bette, die een succesvolle zus heeft, die eerder al de hoofdrol danste, verwacht eigenlijk dat zij en haar vriend de hoofdrollen dansen. Maar haar dromen worden gedwarsboomd door een nieuwe leerling, de talentvolle Gigi. Mooi detail is dat Gigi een donkere huidskleur heeft in een wereld die gedomineerd lijkt door blanke mensen. En dit levert nog een extra dimensie aan het verhaal en maakt Tiny Pretty Things erg actueel met zicht op racisme. Ook June, een Koreaans meisje worstelt hiermee, omdat ze door haar uiterlijk vaak een bepaald soort rollen toebedeeld krijgt.

Sona Charaipotra en Dhonielle Clayton laten het verhaal van Tiny Pretty Things vertellen door drie verschillende hoofdpersonages; Bette, Gigi en June. Alhoewel de drie jonge vrouwen vanaf de buitenkant onverwoestbaar lijken, geeft een blik in hun innerlijke wereld een heel ander beeld. Alle drie worstelen ze met hun eigen problemen; onzekerheid, prestatiedrang, eetstoornissen en lichamelijke mankementen. En juist de manier waarop deze verschillende persoonlijkheden met de druk en hun persoonlijke problemen omgaan, maakt de wisseling van personages in Tiny Pretty Things juist zo boeiend. Wat de één doet uit een daad van wanhoop, kan voor de ander een eind van een carrière betekenen. Je beleeft de keiharde balletwereld wereld door drie paar ogen. Sona Charaipotra en Dhonielle Clayton zorgen er met hun manier van schrijven voor, dat je met elk van de hoofdpersonages wel mee moet leven, ondanks dat deze jonge vrouwen soms echt gemene dingen doen om te top te bereiken. En het slot van Tiny Pretty Things eindigt met een cliffhanger en vraagt er gewoon om het vervolg Shiny Broken Pieces te lezen.

Beoordeling: 8/10

De tweeluik Tiny Pretty things en Shiny Broken Pieces van Sona Charaipotra en Dhonielle Clayton is al verschenen in het Engels. In het Nederlands verscheen Tiny Pretty Things bij uitgever Blossom Books. Naar verwachting verschijnt het vervolg in de tweede helft van het jaar bij deze uitgever.

 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *