Recensie: Finale 7 – Kerry Drewery

Mensen achtervolgen via een tracker, de angst voor terrorisme, reality tv en de grote vraag of de doodstraf wel de juiste straf is. Finale 7, is na Cel 7 en Dag 7 de razend spannende afsluiter van de trilogie van Kerry Drewery en lijkt actueler dan ooit.

In Finale 7 komen the Rises en the city steeds meer lijnrecht tegenover elkaar te staan. Martha en Isaac zijn ontsnapt, maar nu zijn ze op de vlucht voor de overheid. Ondanks de beloningen die zijn uitgeloofd om Martha uit te leveren aan de politie, is ze voorlopig veilig in de Rises, het deel van de stad waar de armen en machtelozen wonen. Maar dan geeft de premier opdracht om een muur te laten bouwen. Is die bedoeld om de mensen binnen de muren veilig te houden, of ze juist gevangen te zetten? Martha zet alles op alles om om uit handen van de politie te blijven én de plannen van de premier te verijdelen.

Ook in Finale 7 houdt Kerry Drewery dezelfde schrijfstijl aan. Ze wisselt af tussen de verschillende hoofdpersonages; Martha, Eve, Max maar ook Isaac komen aan het woord. Ook krijgt de lezer verschillende fragmenten uit de televisieserie Dood is Gerechtigheid voorgeschoteld, wat heerlijk bijdraagt aan de spanning en het tempo in Finale 7. Ondanks een overeenkomstige schrijfstijl zijn er diverse plotwendingen, die de lezer niet direct aan ziet komen. Daarbij kiest de auteur niet altijd voor de gemakkelijkste weg, wat het verhaal dat ze wil vertellen geloofwaardig maakt. Daarbij gaat Martha direct de confrontatie aan met de premier en dit levert een heftige morale strijd op. Hierbij laat Kerry Drewery mooi zijn hoe krachtig haar hoofdpersonage is en dat ze ondanks alle heftige gebeurtenissen zichzelf weet te blijven.

Het betreft een slot van een trilogie en dat betekent dat Finale 7 de meeste vragen beantwoordt. Het zet, net als de voorgaande delen, de lezer wel aan het denken. Hoe ver mag je gaan om misdaad te bestrijden. De premier gaat hier heel erg ver in en daaruit blijkt dat er toch een grens is, waarop de mensheid zegt, ‘Genoeg is genoeg!’. Dit levert een hele mooie scenes op in het boek en maakt dat het einde van Finale 7 bevredigend aanvoelt. Wel laat het einde van het boek ook een einde open, waarvan je als lezer wel benieuwd bent hoe het afloopt. Wellicht dan Kerry Drewery in de toekomst wellicht nog een spin-off in de planning heeft?

Finale 7 betekent een overtuigend derde deel, dat tot op het einde spannend blijft. Diverse plotwendingen en boeiende personages biedt deze trilogie een waardig slot.

Beoordeling: 8,5/10

Auteur Kerry Drewery had altijd al een passie voor schrijven. Ze studeerde cum laude af in Professional Writing. Haar droom werd werkelijkheid toen ze finalist werd in een wedstrijd scenario schrijven. In het Nederlands zijn haar boeken verschenen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *