Recensie: Boven de wolken – Jenny Colgan

De boeken van Jenny Colgan centreren zich voornamelijk rondom het prachtige en woeste Schotland en vooral die kleine plekken of eilanden, waar men voornamelijk op zichzelf en op elkaar zijn aangewezen. En vergeet vooral ook niet de rol die is weggelegd voor kleine eigenwijze papegaaiduikers… In Boven de wolken pikt Jenny Colgan er een wel heen interessant beroep uit om aan bovenstaande toe te voegen.

In Boven de wolken onderbreekt Morag McGinty haar snelle pilotenleven in Londen om terug te keren naar de rust van Schotland. Nu haar grootvader niet kan werken, heeft Morag geen andere keuze dan de lokale vliegroute over te nemen in zijn gammele, oude vliegtuig en de lokale bevolking – en af en toe een schaap – over de prachtige archipel te vervoeren. 

Tot ze terechtkomt in een razende storm en een noodlanding moet maken op een afgelegen eiland. Ze is gestrand, ver van de bewoonde wereld en helemaal alleen, hoewel… Naast ontelbare vogels woont er één man: Gregor Cameron, de norse ornitholoog die het hele seizoen voor het eiland zorgt. En het lijkt erop dat ze voorlopig met elkaar opgescheept zitten…

Wie Jenny Colgan weleens heeft ontmoet, weet dat ze boordevol humor en energie zit. Zo begint ze haar boek Boven de wolken met een excuusbrief, omdat niet alles wat haar verteld is over het vliegen heeft begrepen. Omdat ze aandacht wil besteden aan de wereld waar Mortag zich in begeeft, komt het eerste gedeelte van het boek hierdoor wel wat traag op gang. Mortag lijkt het aardig goed voor elkaar te hebben, totdat een onvoorziene gebeurtenis haar laat zien dat dit niet het geval is. En dat is nu net het moment waar het interessant wordt. De lezer moet helaas wel eerst wat bladzijden doorlezen om op dit punt te komen.

Op dat moment krijgt de lezer namelijk datgene wat de boeken van Jenny Colgan zo’n heerlijke feelgood maakt: hilarische en ook ergens ongemakkelijk situaties, het onstuimige en woeste Schotland en dieren en wellicht ook minder levende objecten met een eigen willetje. Deze elementen maken het Boven de wolken kleurrijk en levendig, met de duidelijke boodschap dat een snel leven wellicht ook niet altijd alles is. Het pilotenleven klinkt geweldig, want je vliegt de hele wereld over, maar zie je dan ook daadwerkelijk waar je bent. Mortag en vooral Gregor zijn interessante personages binnen deze elementen en er poppen ook wat intrigerende bijpersonages op, die wellicht in de vervolgdelen een grotere rol gaan spelen…

Boven de wolken is het eerste deel van een nieuwe serie van Jenny Colgan. Het boek komt wat traag op gang, maar weet in de tweede helft de lezer die heerlijke geelgroen elementen te bieden, waar deze auteur om geroemd wordt.

Beoordeling: 7/10

Jenny Colgan heeft al diverse feelgood series op haar naam staan, welke verschenen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff. Boven de wolken is het eerste deel van een nieuwe serie.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *