Recensie: Onder de Spaanse zon (Nueva Vida #1) – Anna Thomas

Anna Thomas is een pseudoniem van Marja West, die boeken zoals Echte barkeepers heten Henk, Uitgeteld en Verloren in de Jungle heeft geschreven. De eerste titels  Met haar nieuwe serie Nueva Vida, waarvan Onder de Spaanse zon het eerste deel is, verkent deze auteur een nieuw genre, namelijk feelgood.

Onder de Spaanse zon van Anna Thomas is het eerste deel van Nueva Vida, een nieuwe feelgoodserie, dat uit drie vervolgdelen zal bestaan: Zonder jou, Dromen jagen en Reünie in Spanje.

Linda, Ellen en Judith – veertigers – zien elkaar na jaren weer terug. Alle drie zitten ze vast in hun huwelijk: Linda ergert zich enorm aan Mark, die alleen maar aan de bar hangt; Ellen probeert tevergeefs af te vallen terwijl ze vermoedt dat Bart vreemdgaat met zijn slanke collega; Judith wil dat Paul inziet dat ze blut zijn en dat hij stopt met zijn materialistische gedrag.

Wanneer alle stellen 25 jaar getrouwd zijn en Paul voorstelt om dit samen te vieren, stemmen de vrouwen met tegenzin in. De verschrikkelijke avond verandert echter in het grootste avontuur van hun leven. Met het glas wijn nog in de hand besluiten Linda, Ellen en Judith hun biezen te pakken en naar Spanje te vertrekken. Daar komen ze terecht in Nueva Vida, een klein dorp vol grote kansen. Kunnen zij daar opnieuw beginnen?

Alhoewel Onder de Spaanse zon een feelgood boek is, begint het verhaal spannend met een achtervolging in de Spaanse bergen. Dit is door Anna Thomas uitstekend gekozen, doordat je als lezer gelijk in het verhaal zit. In deze scene worden ook steeds meer elementen opgeworpen, dat je nieuwsgierig maakt naar de achtergrond van deze drie vrouwen. Bijvoorbeeld met pumps een grote dure wagen besturen? Hierna wordt door Anna Thomas de ruimte geven om het verhaal te vertellen hoe Linda, Judith en Ellen zijn verzeild in een Spaans avontuur. Al vanaf het begin van Onder de Spaanse zon is bij elk hoofdstuk een ander van de drie vriendinnen aan het woord. Het is gelijk duidelijk dat de drie vrouwen enorm van elkaar verschillen. En juist die verschillen maakt dat het boek een breed publiek zal aanspreken. Elk van de vrouwen kampt namelij met andere problemen. En alhoewel ze van elkaar denken dat ze het perfecte leven leiden, blijkt dit bij alle drie niet het geval te zijn. Niets is immers perfect en iedereen heeft wel zijn onvolmaaktheden.

In Onder de Spaanse zon spelen herkenbare elementen zoals sociale wenselijkheid en een vertekend beeld hebben van iemand anders een belangrijke rol. Een mooi voorbeeld hiervan is het feit dat één iemand het idee van een 25-jarige huwelijksfeestje opwerpt en alle anderen hierin meegaan. Maar stiekem heeft iedereen er wel zijn bezwaren tegen. En dit is eigenlijk een mooi voorbeeld uit de dagelijkse realiteit; en dit maakt Onder de Spaanse zon zo ontzettend herkenbaar! En dit maakt dat het verhaal vol onverwachte wendingen zit, wat uiteindelijk leidt tot een onverwacht avontuur. Het is hierbij duidelijk dat Onder de Spaanse zon het eerste deel van een serie is. Namelijk, aan het eind van het boek wordt duidelijk waarom de serie Nueva Vida heet. Het eigenlijke verhaal begint dan pas echt en nodigt de lezer uit om de vervolgdelen ook te gaan kopen en lezen. Wel is juist de beschreven weg die de drie vriendinnen gemaakt hebben om na zoveel jaar weer bij elkaar te komen van onschatbare waarde voor de rest van de delen in de serie. Onder de Spaanse zon smaakt duidelijk naar meer!

Onder de Spaanse zon zit vol herkenbare thema’s, onverwachte wendingen met drie diverse vrouwen, waar je als lezer graag meer over zou willen lezen. Aanrader voor elke liefhebber van feelgood boeken.

Beoordeling: 9/10

Onder de Spaanse zon is het eerste deel van de vierdelige serie Nueva Vida. Deel twee en drie verschijnen nog dit jaar. De auteur Anna Thomas is een pseudoniem van Marja West, en de gehele serie verschijnt bij uitgever Luitingh Sijthoff. Onder de Spaanse zon Is al verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekhandel.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *