Recensie: Het geschenk – Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek heeft al vele sterke psychologische thrillers op zijn naam staan, waarbij er verschillende zijn vertaald in het Nederlands door uitgever The House of Books; De Patiënt, Het Pakket, De Therapie en Stoel 7a. Zijn nieuwste thriller Het geschenk ging in Duitsland vele maanden over de toonbank en belicht een probleem waar de meeste Nederlanders zich weinig bij kunnen voorstellen…

‘Milan Berg staat bij het stoplicht wanneer er een auto naast hem stopt. Op de achterbank zit een doodsbang meisje. Wanhopig drukt ze een briefje tegen het raam. Een vraag om hulp? Milan weet het niet: hij is, net zoals zes miljoen landgenoten, analfabeet. Toch voelt hij dat het meisje in levensgevaar is. Milan begint een zoektocht die hem op een griezelig dwaalspoor zet. Aan het einde van de tocht wordt hij geconfronteerd met de wrede realiteit: soms is de waarheid te gruwelijk om mee te leven, en onwetendheid het grootste geschenk op aarde.’

Hoofdpersonage Milan Berg is namelijk analfabeet. Of de meest correcte term is Alexie, wat het onvermogen tot het begrijpen van geschreven taal behelst. In ons dagelijks leven zijn we zo afhankelijk van het begrijpen van geschreven taal om verder te komen in het leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lezen van borden op de weg of het invullen van formulieren om iets te vergaren. Dit zijn onder andere zaken waar Milan Berg in Het geschenk ook tegenaan loopt. Hij kan bijvoorbeeld geen autorijbewijs halen omdat hij hiervoor formulieren moet invullen. En omdat hij er zich voor schaamt, probeert hij door middel van leugentjes voor bestwil ervoor te zorgen dat niemand achter zijn geheim komt. Sebastian Fitzek weet met overtuiging neer te zetten tegen welke problemen Milan aanloopt en hoe hij door deze aandoening ook flink in de problemen kan raken. Want zonder te kunnen lezen, kun je in feite weinig in deze tijd. Ook levert dit gegeven op intrigerende wijze een origineel plot voor een psychologische thriller, wanneer Milan’s verleden belangrijker is dan ooit.

Sebastian Fitzek zet zijn lezers regelmatig op het verkeerde been. Is Milan goed of eigenlijk slecht? Bedoelt Andra het goed of zit er eigenlijk een addertje onder het gras? De titel Het geschenk is hierbij ook op verschillende wijzen uit te leggen, waarbij met dit geschenk kan worden verwezen naar een tastbaar iets of juist een staat van zijn. Eveneens wordt er door Sebastian Fitzek aandacht besteed aan actuele thematiek, zoals nature versus nurture. Wordt een mens slecht geboren of krijgt iemand dit mee vanuit de opvoeding. Sebastian Fitzek laat de personages in Het geschenk wel erg ver gaan op basis van een mogelijk vermoeden van iemand zijn ontwikkeling. Ten slotte zijn er een hoop personages en verhaallijnen die een rol spelen, wat het boek complex maakt en je als lezer gaat afvragen hoe al deze verhaallijnen bij elkaar komen. Sebastian Fitzek slaagt hierin en juist deze complexiteit geeft reden om Het geschenk nogmaals te leze.

‘Soms is de waarheid te gruwelijk om mee te leven, en onwetendheid het grootste geschenk op aarde.’

Het is niet zo gek dat Het geschenk In Duitsland vele malen over de toonbank ging. Het boek geeft lezers namelijk een overtuigend beeld van mensen met Alexia, wat in deze wereld voor vele belemmeringen zorgt. Alhoewel Het Geschenk complex is met de verschillende verhaallijnen en personages, weet Sebastian Fitzek de spanning goed in het verhaal te houden.

Beoordeling: 8,5/10

Sebastian Fitzek heeft een achtergrond in de rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor de radio en tv. In het Nederlands worden zijn boeken gepubliceerd door uitgever The House of Books.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *