Recensie: Alfie – Kat onder de kerstboom – Rachel Wells

Aan de grote hoeveelheid kattenfilmpjes die dagelijks de sociale media bestieren, is wel duidelijk dat het grootste deel van de mensheid gek is op deze pluizige viervoeter met zijn gekke maar vaak ook hartverwarmende capriolen. Ditzelfde geldt voor de boeken van Rachel Wells over de wijze en lieve kat Alfie, die ‘zijn’ mensen graag in de goede richting duwt.

‘Kerstmis staat voor de deur, en Alfie en George kunnen niet wachten tot het zover is! Dit jaar organiseert de buurt een kerstvoorstelling om geld in te zamelen voor een daklozencentrum. Iedereen is druk met de voorbereidingen, inclusief Alfie en George.

Maar dan gaat het mis. Op een ochtend blijkt de hele set met alle decorstukken vernield te zijn. Het is duidelijk dat hun mooie voorstelling gesaboteerd wordt. Maar waarom? Dit is een kolfje naar Alfies poot. Het is duidelijk dat hij en George de boel moeten redden en zo snel mogelijk de dader moeten vinden. The show must go on!’

Kat onder de kerstboom is inmiddels het zevende en laatste boek over de pluizige Alfie, die begon als straatkat, maar inmiddels diverse warme huizen en mensenharten voor zich heeft gewonnen. Het mooie van dit deel ook weer is dat Rachel Wells de lezer het verhaal laat vertellen door de ogen van Alfie, zonder dat dit van invloed heeft op de geloofwaardigheid van het verhaal. Zoals bijvoorbeeld de manier waarop Alfie ‘zijn mensen’ wil laten weten dat hij een goed idee heeft. Door pontificaal met een folder in zijn bek te gaan lopen of protesterend te gaan miauwen. Intussen is er in een reeks van zeven boeken ook een heel diverse kattengroep ontstaan, die elk hun steentje bijdragen. Alfie’s geliefde Sneeuwbal en natuurlijk de speelse en eigenwijze kitten George. Ook is de dierengemeenschap inmiddels uitgebreid met mopshondje Rakker, die voor hilarische situaties zorgt.

De boodschap van Kat onder de kerstboom is heel mooi en brengt het ultieme kerstgevoel. De betrokkenheid van een daklozenopvang levert tegelijkertijd ook een mooie terugblik naar de periode waarin Alfie zelf dakloos was. Daarnaast levert de gedragingen van mensen door de ogen van een viervoeter ook wel een soort realiteitscheck op. Sommige gedragingen van mensen beleeft door de ogen van een kat zijn inderdaad maar vreemd… Maar gelukkig heb je in Kat onder de kerstboom Alfie en George die je graag te hulp komen schieten. De boeken over Alfie is een door Rachel Wells geschreven eerbetoon aan de bijzondere relatie tussen mens en dier en hoe deze pluizige viervoeters je leven kunnen verrijken. Doordat er van alles misloopt, maar ook veel door de dieren weer gered wordt, levert dit een constante spanning op binnen het verhaal. Komt het uiteindelijk goed met Tommie en wie is toch die saboteur die het kerstfeest probeert tegen te houden?

Alfie – Kat onder de boom staat garant voor pluizig en hartverwarmend leesplezier. De heerlijke dialogen tussen mens, hond en dier levert het ultieme leesvoer voor onder de kerstboom op!

Beoordeling: 8/10

Rachel Wells is een groot kattenliefhebber en heeft inmiddels zeven boeken over drempelkat Alfie op haar naam staan. Alle boeken verschenen bij uitgeverij HarperCollins Holland, waarvan Kat onder de kerstboom het zevende en laatste deel is.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *