Recensie: 56 dagen – Catherine Ryan Howard

De auteur Catherine Ryan Howard schreef al Je liet mij leven, wat een uniek verhaal vertelde over een overlever die een boek schreef om de desbetreffende seriemoordenaar te ontmaskeren. 56 dagen, haar nieuwste thriller voelt als een ander soort thriller, alhoewel de lezer de schrijfstijl van Catherine Ryan Howard hier wel in zal herkennen…

‘Als Ciara hem voor het eerst ziet – zomaar in de supermarkt – is ze direct onder de indruk. Oliver lijkt onbereikbaar, maar hij wil haar toch beter leren kennen. Zou het echte liefde zijn? En hoe komt zij er weer bovenop als dat niet zo is? Dan bereikt COVID-19 de Ierse kust. De lockdown lijkt het einde van hun prille relatie te betekenen. Tot Oliver voorstelt dat Ciara bij hem intrekt tot de lockdown voorbij is…

Als Oliver haar voor de vijfde keer ziet – alweer in de supermarkt – is hij direct op zijn hoede. Ciara lijkt onschuldig, maar hij wil haar toch beter leren kennen. Is ze wie ze beweert te zijn? En hoe komt hij van haar af als dat niet zo is? Dan bereikt COVID-19 de Ierse kust. De lockdown lijkt het einde van zijn plan te betekenen. Tot Ciara ermee instemt bij hem in te trekken tot de lockdown voorbij is…

56 dagen geleden ontmoetten ze elkaar.

35 dagen geleden trok ze bij hem in.

Vandaag vindt de politie een lijk.

Is dit de perfecte moord?’

Thrillerauteur Karin Slaughter haalde de covid-situatie stiekem al aan in een van haar boeken. Maar wat 56 dagen hierin zo interessant maakt, is dat covid en de daarop volgende lockdown juist als belangrijk onderdeel van het plot wordt gemaakt. Elke lezer heeft op zijn of haar manier wel te maken gehad met het gevoel van opgesloten zijn, je normale leven niet kunnen leiden, de angst op besmetting en het maken van niet alledaagse keuzes in relatie tot covid. En juist dat gegeven maakt de situatie waar Ciara en Oliver in terechtkomen zo herkenbaar. In een normale situatie zou het wat vreemd zijn wanneer twee van oorsprong vreemden op korte termijn samen gaan wonen, maar de lockdown zet deze situatie dan in een geheel ander daglicht. Je ziet dan twee geliefden die door de strenge regels op andere wijze niet bij elkaar kunnen zijn, dus dan zit er niets anders op om een huishouden samen te vormen. Mooi hierbij is dat Catherine Ryan Howard het verhaal door de ogen van beide personages verteld in verschillende tijdsperiodes (binnen deze 56 dagen). Zowel Oliver als Ciara lijken zich in eerste instantie wat op de vlakte te houden, maar door de zorgvuldig gedoseerde informatie wordt de situatie waar ze zich in bevinden steeds in een ander daglicht gezet.

Dit wordt sterk gevoed door de verwachtingen die de personages van elkaar hebben en de intenties waar dit mee gepaard gaat. In 56 dagen wordt dit langzamerhand steeds duidelijker en door onbetrouwbare vertellers wordt de lezer toch regelmatig op het verkeerde been gezet. Het boek blijft hierin tot het eind spannend omdat je graag wil weten hoe het zit en hoe de verschillende personages zich tot elkaar verhouden. Is dit nu echt de perfecte moord? Of toch niet? Aan de ene kant verwerkt Catherine Ryan Howard mooie details in het boek, zoals een mooie quote van Abraham Lincoln:

‘Discipline is choosing between what you want now and what you want most.’

En details over bijvoorbeeld astronomie. Maar aan de andere kant had de auteur in 56 dagen wel wat meer achtergrondinformatie kunnen geven over de verschillende (bij)personages, zoals de moeder en de zus van Ciara, om het effect van bepaalde gebeurtenissen op deze personages echt te kunnen voelen als lezer. Evengoed levert Catherine Ryan Howard een unieke en spannende thriller af, dat het hoe en waarom van lijk combineert met de vreemde wereld waarin we allen hebben geleefd tijdens de covid pandemie.

56 dagen voelt tegelijkertijd fris en nieuw naast Je liet mij leven maar ergens ook herkenbaar de schrijfstijl van Catherine Ryan Howard en het soort van kat en muisspel wat ontstaat tussen dader en slachtoffer.

Beoordeling: 8 ½ /10

Catherine Ryan Howard heeft diverse thrillers op haar naam staan waarbij ze is genomineerd voor verschillende prijzen. In het Nederlands verscheen Je liet mij leven en nu 56 dagen bij uitgever Boekerij. Deze boeken zijn verkrijgbaar bij de betere Nederlandse boekenwinkel.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *