Recensie: Stelsel onbekend – Jasper T. Scott

In het Engels heeft sciencefiction auteur Jasper T. Scott al meer dan twintig boeken op zijn naam staan en zijn hiervan meer dan een miljoen kopieën over de (virtuele) toonbank gegaan. Jonge uitgever Iceberg books, die zich specialiseert in het vertalen en publiceren van Nederlandse sciencefiction beleefde eind augustus 2021 de primeur door het eerste boek van Jasper T. Scott in het Nederlands te vertalen. Stelsel onbekend is hiervan het resultaat en er zijn plannen om meer boeken van deze auteur te gaan vertalen. In januari 2022 verschijnt namelijk Zonneschaduw.

‘Hun cruiseschip sprong naar het verkeerde stelsel… Advocaat Liam Price kan zijn geluk niet op. Hij scoorde een last-minutedeal voor een suite aan boord van de Starlit Dream en gaat met zijn gezin op weg naar de exotische wereld van Aquaria in het Kepler-zonnestelsel. Kort nadat de reis is begonnen, blijkt echter dat ze ver van hun bestemming zijn uitgekomen in een volkomen onbekend stelsel. Als dan ook nog eens het hele schip in duisternis wordt gehuld, verandert de cruise-van-je-leven in een reis naar de hel. Half-doorzichtige moordzuchtige aliens verschijnen en passagiers en bemanning tuimelen over elkaar heen in een poging om te ontsnappen. Terwijl de crisis zich verder ontvouwt, vechten Liam en zijn gezin in een dodelijke samenzwering een wanhopige overlevingsstrijd.’

Stelsel onbekend begint heel toegankelijk en herkenbaar; de lezer volgt een gezin, die even een pauze neemt van het dagelijks leven en op een exotische cruise gaat. Met tot de verbeelding sprekende uitvindingen als lenzen, waardoor je met elkaar kunt communiceren en levensechte robots, wordt de aandacht van de lezer gelijk getrokken. Gezien in de huidige wereld al robots en smartbrillen kent, voelen deze uitvindingen als een logische vervolgtrekking, waardoor de door Jasper T. Scott geschapen wereld als aannemelijk ervaren wordt. Wat hieraan bijdraagt is ook de manier waarop deze auteur de moeite doet om zaken uit te leggen aan zijn lezers, zoals de communicatie tussen mens en buitenaards wezen en het gebruik van buitenaardse medicamenten. Wat Stelsel onbekend hierin juist zo mooi maakt, is dat Jasper T. Scott veel aandacht besteedt aan de keerzijde van bepaalde fenomenen. Een levensverlengend medicijn klinkt misschien prachtig, maar kost duidelijk ook iets. En juist op deze manier wordt in het boek gegevens zoals natuurlijk balans gerespecteerd.

Stelsel onbekend wisselt per hoofdstuk en soms zelfs middenin een hoofdstuk van personage, waardoor de lezer het verhaal vanuit verschillende perspectieven beleeft. Elke personage heeft wel zo zijn gebreken en kan daarbij goede en minder goede beslissingen maken. Hierbij worden thema’s zoals het kunnen verlengen van je leven ten koste van die van een ander niet geschuwd. Ook de niet aardse wezens zijn intrigerend maar vertonen hierbij ook menselijke trekken, zoals bijvoorbeeld het moeiteloos opofferen van hun soort om er zelf beter van te worden. Stelsel onbekend wordt beschreven als een buitenaardse thriller, maar heeft zeker elementen van een horrorboek in zich. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de kleurrijke en bloederige details wanneer iemand vermoord wordt en de toch wel angstaanjagende wezens die het toneel betreden. Deze elementen leveren een hoop spanning op in Stelsel onbekend: naast het feit dat Liam en Aria met hun zoon en dochter ver van huis zijn, raken ze ook verstrikt in duistere politieke intriges en moeten ze voor hun leven vechten tegen wezens die hun verbeelding te boven gaat. Dit gegeven, gecombineerd met een toegankelijke en prettige manier van schrijven, maakt dat je als lezer de pagina’s om blijft slaan, tot Stelsel onbekend uit is. Het boek is een standalone, wat in dit geval een bevredigend einde betekent.

Stelsel onbekend is door zijn prettige schrijfstijl, toegankelijke beschrijvingen en personages met spannende elementen een boek die je als sciencefiction liefhebber op zou moeten pakken. Maar ook lezers, die minder bekend zijn met het genre zullen zeker van dit boek kunnen genieten. Dit verhaal van Jasper T. Scott smaakt naar meer, dus het is nu reikhalzend uitkijken naar de publicatie van Zonneschaduw.

Beoordeling: 9/10

Iceberg books is een vrij nieuwe uitgeverij die zich specialiseert in de vertaling en publicatie van Nederlandstalige sciencefiction. En dit blijkt hard nodig, doordat er door andere Nederlandstalige uitgevers steeds minder boeken uit dit genre worden gepubliceerd. Naast Stelsel onbekend van Jasper T. Scott heeft Iceberg books ook andere interessante auteurs in de portefeuille: Brandon Sanderson (Skyward-serie), A.G. Riddle (De lange winter trilogie), Dennis E. Taylor (Bobiversum-serie) en Frank van Dongen (De ontdekking van de mens-serie).

Meer weten: Iceberg Books (iceberg-books.nl)

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *