Recensie: Motief X – Stefan Ahnhem

De omslag van het boek Motief X wekt, naast de intrigerende titel, al nieuwsgierigheid op. Een eenzaam figuur in een rode hoody, die zijn weg vervolgd door het hoge gras. Verschillende hoofdpersonages uit dit eerste deel van een tweeluik over de inspecteur Fabian Risk uit de pen van Stefan Ahnhem kunnen aan deze beschrijving voldoen. En dit in combinatie met de titel, maakt dit boek juist zo intrigerend…

‘In Helsingborg vindt een reeks ogenschijnlijk willekeurige moorden plaats. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt geacht het onoplosbare op te lossen, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden. De moord op de jonge vluchteling lijkt niet gepleegd uit vluchtelingenhaat. De dood van de man in het winkelcentrum was een wrede executie. Objectief bekeken is het niks anders dan een reeks bloedige moorden zonder motief. Maar wat als dat precies de bedoeling is? Wat als moorden het enige doel van de dader is? En hoe ontmasker je dan een moordenaar zonder motief? Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint zijn hechte team uit elkaar te vallen.’

In Motief X lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen. Omdat wij Nederlanders niet gewend zijn aan Scandinavische namen is het in eerste instantie even wennen om de verschillende personages uit elkaar te houden. Wanneer je ze uiteindelijk beter leert kennen, hebben ze elk hun eigen boeiende eigenschappen. Een hoofdinspecteur die alles op alles zet om mogelijke corruptie aan het licht te brengen. Een andere inspecteur blijkt iemand te hebben met een heel verleden waar ze niets vanaf wist. Ook heeft scenarioschrijver Stefan Ahnhem een flinke rol toebedicht aan een duistere moordenaar, die zijn misdaden laat afhangen van dobbelstenen. Vooral dat laatste element brengt een hoop gruwelijkheid en duisternis in Motief X.

Daarbij wordt de spanning in het boek op juiste en filmische wijze opgebouwd. De moorden worden dusdanig beschreven dat je er als lezer duidelijk een beeld bij kunt vormen. Daarnaast heeft Motief X ook een flinke dosis realiteit en politiek in zich. Juist thema’s als de opkomst van extreme partijen en discriminatie spelen vandaag de dag een grote rol. Stefan Ahnhem sluit hier met Motief X op accurate wijze bij aan, door deze thema’s te vervlechten in een spannend verhaal. Wel merk je aan het eind van het boek duidelijk dat er sprake is van een tweeluik. Motief X eindigt heel open en er wordt gelijk aangegeven dat er een vervolgdeel op komst is, die de titel X manieren om te sterven heet. Het einde van het boek voelt daardoor als een aflevering van een televisieserie, dat eindigt met een cliffhanger, waarbij je als lezer een ‘onaf’ gevoel krijgt. Hierdoor vraag je je af of het boek oorspronkelijk is bedoelt als één groot verhaal, maar wegens de lengte ergens in tweeën is gedeeld? Wel smaakt Motief X duidelijk naar meer en wordt er al reikhalzend uitgekeken naar het vervolgboek van Stefan Ahnhem.

Motief X is meer dan alleen een thriller en lijkt met de keuze voor dit type moordenaar de grenzen in afschuw op te zoeken. De flinke dosis politiek en discriminatie maakt dat het verhaal heel actueel aanvoelt.

Beoordeling: 8/10

Stefan Ahnhem is scenarioschrijver en heeft sinds zijn debuut in 2014 al een aardige naam binnen de boekenwereld opgebouwd. Motief X ligt in de boekhandels dankzij uitgever House of Books en vormt het eerste deel van een tweeluik over Fabian Risk. Het vervolg ligt over enkele maanden bij de betere Nederlandstalige boekhandel.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *