Recensie: Stad vol geesten (Cassidy Blake #1) – V.E. Schwab

Inmiddels heeft V.E Schwab al verschillende titels op haar naam staan. Stad vol geesten, haar serie voor een wat jonger publiek, was al even uit, maar nog niet vertaald in het Nederlands, maar hier heeft uitgever Boekerij, tevens vertaler van het andere werk van deze auteur, inmiddels verandering in gebracht. Ook dit boek verschijnt in mooie gelimiteerde uitgave met een bedrukt boekblok en toegevoegde kunst.

‘Cassidy Blakes ouders zijn The Inspecters, een (best wel amateuristisch) team spokenjagers. In tegenstelling tot haar ouders die in het duister tasten, kan Cassidy zelf wél geesten zien. Sterker nog, haar beste vriend Jacob is een geest. 

Als The Inspecters besluiten om het behekste Edinburgh in Schotland te bezoeken voor hun nieuwe tv-show, moeten Cassidy – en Jacob – mee. In Schotland is Cassidy omgeven door geesten, die niet allemaal even onschuldig zijn. En als ze Lara ontmoet die ook geesten kan zien, leert Cassidy dat ze een tussenreiziger is. Blijkbaar is het haar taak om ervoor te zorgen dat geesten voor eens en voor altijd achter de sluier blijven die de wereld van de doden scheidt van die van de levenden. 

Cassidy weet nog niet zeker of ze deze nieuwe missie wil aangaan, maar ze weet wel dat de sinistere Rode Raaf die in de stad rondspookt niet in haar wereld thuishoort. Door haar krachten komt Cassidy in een episch gevecht terecht dat door de wereld van de levenden en de doden trekt. Ze zal alles op alles moeten zetten om heelhuids terug te keren en haar dierbaren te redden.’

Wat het mooie is aan V.E. Schwab is, dat ze zulke diverse boeken uitbrengt in een mooie mix van genres. Waar haar ene titel meer richting fantasy neigt, is de volgende titel meer horror of juist een roman. Juist daarom is er voor ieder wat wils. Zoals ze zelf zegt: ‘I make stuff up for a living.’ En dat is juist wat zo goed terug te vinden is in haar boeken. Ook in Stad vol geesten, waar de lezer, samen met Cassidy en Jacob de geestenwereld betreedt. Waar in dit boek heel mooi voor gekozen is, is dat de ouders van Cassidy juist het bovennatuurlijke onderzoeken zonder geesten te zien. En juist hun dochter, tegen wil en dank, geconfronteerd wordt met de wereld van de doden. De relatie tussen haar en Jacob is hierin bijzonder en weet op diverse momenten een glimlach op het gezicht te toveren, wegens de spitse dialogen.

De wereld in Stad vol geesten is zo geschapen dat de lezer zich gemakkelijk voor kan stellen dat het echt op deze manier bestaat. Natuurlijk weet iedereen wel stiekem dat er meer is tussen hemel en aarde. (Alhoewel het bezoeken van bepaalde steden dan wel erg angstaanjagend wordt met dit idee in het achterhoofd.) Maar ook bijvoorbeeld de personage van de rode raaf, is een kleurrijk en intrigerend gekozen wezen. Dit levert gelijk ook een flinke dosis spanning op, waardoor de lezer op het puntje van de stoel gaat zitten. Wel is Stad vol geesten duidelijk een boek voor het wat jongere publiek, door het gemakkelijke taalgebruik, grote letter en de vele verwijzingen naar Harry Potter. Zou V.E. Schwab dit bewust gedaan hebben, om zo een ‘dit kun je lezen na Harry Potter’ markt te creëren? Maar door de bijzondere wereld dat gecreëerd wordt, zullen ook oudere lezers veel plezier aan het boek beleven.

Met Stad vol geesten laat V.E. Schwab opnieuw zien hoe divers ze kan schrijven, binnen het genre, maar ook qua lezerspubliek. En uitgever Boekerij laat zien dat hun creativiteit qua gelimiteerde edities nog steeds niet op is.

Beoordeling: 8/10

V.E. Schwab heeft inmiddels al vele titels op haar naam staan, in het fantasy/horror genre. Deze, zoals Het onzichtbare leven van Addie LaRue, Gallant en de Schemeringtrilogie verschenen bij uitgeverij Boekerij. 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *