Recensie: Het duizend eilanden experiment (Ontdekking van de mens #1) – Frank van Dongen

Onze wereld verandert. Ons leven vindt steeds meer online plaats. En alhoewel de wereld steeds meer binnen ons bereik lijkt te leggen, lijken we juist ook steeds meer het contact te verliezen met de wereld. In science fiction thriller Het duizend eilanden experiment weet de Nederlandse auteur Frank van Dongen zijn lezers te verrassen met een boeiend verhaal vol diepgang en pakkende filosofische en ethische vraagstukken.

‘Halverwege de 21e eeuw is de wereld overbevolkt en het werk grotendeels overgenomen door algoritmen, machines en gerobotiseerde fabrieken. De werkeloze wereldbevolking leidt een teruggetrokken bestaan, verslaafd aan de virtuele wereld. Jack Newman groeit op in een woongroep voor ex-drugsverslaafden. De virtuele wereld trekt hem niet – hij is liever buiten. Dat verandert als hij Alpha War ontdekt, waarin een buitenaardse invasie moet worden afgewend. Jack zet alles op alles om dit beruchte spel te winnen. Maar is het inderdaad slechts een spel of zit er meer achter? En hoe zit het met zijn tweelingbroer Redmond, wiens bestaan door alles en iedereen wordt ontkend? Wat is zijn connectie met het duizend eilanden experiment, dat ooit is gestart door de schimmige Alfabeschaving? Jack gaat op onderzoek uit. De waarheid blijkt complexer dan hij ooit had kunnen vermoeden.’

Het verhaal van Het duizend eilanden experiment beleeft de lezer door de ogen van Jack. Hij wordt neergezet als een boeiend personage, waarbij vanaf de eerste bladzijde duidelijk wordt dat hij geen meeloper is en kritische vragen stelt bij zijn eigen bestaan en die van zijn tweelingbroer. Deze vragen worden Jack door zijn omgeving niet in dank afgenomen, maar brengt hem op onverwachte plekken en verstrikt in onvoorspelbare gebeurtenissen. Hierdoor zorgt Frank van Dongen ervoor dat Het duizend eilanden experiment van begin tot eind boeiend en onvoorspelbaar is.

De wereld waarin Jack en andere belangrijke personages zich in voortbewegen, is door Frank van Dongen neergezet met aandacht voor details, maar ook in het achterhoofd de vergelijking met de huidige wereld waarin we nu leven. De auteur heeft zich duidelijk ingelezen in de mogelijke scenario’s voor de toekomst van de mensheid, want gevoelsmatig is het voor de lezer gemakkelijk voor te stellen, dat de mensheid over een X aantal jaar in een soortgelijke wereld zou kunnen leven. En juist deze voorstelling maakt dat Het duizend eilanden experiment ook heel angstaanjagend is. Want stel je voor dat de mensheid compleet afhankelijk wordt van een online systeem, waarbij ze gestuurd worden naar de wil van de leider achter dit systeem. Er bestaat een groep mensen in onze huidige wereld die aangeeft dat verschillende overheden hier nu al mee bezig zijn.

De auteur duikt heel diep in verschillende filosofische en ethische vraagstukken en laat zijn belangrijkste hoofdpersoon hiermee spelen. Dit maakt dat Het duizend eilanden experiment een flink gelaagd verhaal is, die de lezer zelf ook na doet denken over verschillende onderwerpen. Maar juist ook interessant om te zien, is dat Frank van Dongen zijn hoofdpersonages de grenzen van zijn eigen ethisch en moreel denken laat opzoeken. Dit maakt een persoonlijkheid als Jack ook heel menselijk, aan de ene kant neemt hij misschien niet altijd moreel even juiste beslissingen, maar aan de andere kant heeft hij ook duidelijke grenzen van wat echt niet kan. Ook is er in Het duizend eilanden experiment een duidelijk bewustzijn van de leeftijdsfase waarin de verschillende personages zich bevinden. De adolescentie is bijvoorbeeld een leeftijd waarop de eigen seksualiteit geexploreerd wordt. Frank van Dongen is zich hier duidelijk van bewust en heeft dit op een passende wijze in zijn boek verwerkt, wat past bij de fase waarop de mensheid op dat moment zit. Ten slotte is Het duizend eilanden experiment het eerste deel van een trilogie. De slot van het boek maakt duidelijk dat er nog meer delen volgen.

Het duizend eilanden experiment is een uiterst verrassend en intrigerend verhaal van hoog niveau, dat boeit van begin tot eind. De auteur heeft hierin oog voor detail en ruimte gecreëerd voor de verwerking van filosofische en ethische vraagstukken.

Beoordeling: 9/10

Sciencefiction uitgever Icebergbooks trakteert de liefhebber op Nederlandstalige boeken van eigen en buitenlandse bodem. Extra positief is dat deze uitgever gelijk de hele serie boeken publiceert waardoor je niet hoeft te wachten totdat de vervolgdelen uitkomen. Naast de boeken van Frank van Dongen, zitten auteurs zoals Brandon Sanderson, Jasper T. Scott en A.G. Riddle in hun portefeuille.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *