Recensie: IJzige val – Ulf Kvensler

Het hoge noorden smaakte naar meer, dus de blijdschap is dan ook groot, wanneer de Scandinavische Ulf Kvensler met nieuw leesvoer komt: IJzige val. Dit is een op zichzelfstaand nieuw verhaal. Deze auteur wordt terecht vergeleken met Samuel Björk.

Vlak voordat de telefoon gaat droomt Isak onrustig over zijn jeugd in Småland: over zwarte vogels, het meer en de ogen van zijn zusje Klara. Zij is samen met hun moeder omgekomen toen hun ouderlijk huis afbrandde. Sinds de brand heeft Isak zijn vader Fredrik, inmiddels een bekende kunstenaar, niet meer gezien.

En nu belt zijn vader hem plotseling op. Zijn stem klinkt dringend als hij vraagt of Isak langs wil komen. Isak twijfelt. Maar als Fredrik vertelt dat hij stervende is én hem een grote som geld aanbiedt, kan hij moeilijk weerstand bieden.

Eenmaal aangekomen op Gotland vertoont Fredriks façade al snel scheuren. Wat hebben die houten godenbeelden te betekenen en wat wil Fredrik nou echt van hem? De hereniging tussen vader en zoon verandert langzaam in een psychologisch spel waarin de grens tussen realiteit en nachtmerrie vervaagt: een spel op leven en dood…’

Scandinavische thrillers staan garant voor een prachtige ijzige en kille omgeving en dit gevoel is ook terug te vinden in de boeken van Ulf Kvensler. De uitgestrektheid maar ook het gevoel dat je enorm afgelegen zit. Isak en zijn vader hebben een complexe relatie en dit is vanaf het begin van IJzige val goed voelbaar. Als lezer voel je als het ware vanaf het begin dat dit alleen maar mis kan gaan. Maar als lezer kun je alleen maar vanaf de zijlijn onzichtbaar schreeuwen en lijdzaam toekijken. Er is veel gaande tussen vader en zoon en eigenlijk niet eens alleen tussen hen. Ulf Kvensler weet dit gegeven in IJzige val langzaam bloot te geven.

In IJzige val is door Ulf Kvensler genoeg duistere elementen verwerkt. Denk aan bizarre kunst. Maar vooral het menselijke element jaagt in dit boek nog het meeste angst aan. Vreemde voorstellen die je in een dagelijkse situatie niet eens zou overwegen. Gekke gedragingen en angstaanjagende gedachten. Dit zorgt ervoor dat IJzige val ook een soort onbetrouwbaar personage/onbetrouwbare verteller in zich heeft, maar op een andere manier dan je zou verwachten. Want welke waarneming is juist? En wie heeft de situatie helder voor ogen? Het plot zit net als het debuut ijzersterk in elkaar en doet de lezer twijfelen aan alles wat hij gelezen heeft. Mooi hierin is de vertelwijze waar een onbekend personage ondanks de kleine stukken tekst, het verhaal sterk beïnvloedt. Eveneens deinst Ulf Kvensler er niet voor terug om horrorelementen in zijn verhalen te gebruiken, waardoor ook IJzige val een griezelige en sinistere ondertoon krijgt.

Elementen van onderhuidse spanning, horrorelementen, verschillende verhaallijnen en de suggestie van een onbetrouwbaar personage maakt van IJzige val een angstaanjagend en kille leeservaring. Ulf Kvensler laat je even onderdompelen in een koude en enge wereld om vervolgens te beseffen dat je nog steeds veilig bent.

Beoordeling: 9/10

Ulf Kvensler is inmiddels auteur van twee thrillers, namelijk Het hoge noorden en IJzige val. Beide boeken verschenen bij uitgeverij Boekerij.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *