Recensie: Het koninkrijk der bruggen (Koninkrijk #1) – Danielle L. Jensen

Deze recensie zou simpelweg uit één zin kunnen bestaan: ‘Lees het eerste hoofdstuk en je bent verkocht!’. In deze zeven pagina’s wordt namelijk de toon gezet voor de rest van Het koninkrijk der bruggen en auteur Danielle L. Jensen weet in enkele pagina’s het uiterst interessante karakter van hoofdpersonage Lara te vatten:

‘Prinses Lara heeft maar één gedachte voor haar kersverse echtgenoot op hun trouwdag: ik zal jouw koninkrijk op de knieën krijgen. Als enige route door een door stormen geteisterde wereld controleert het Koninkrijk der Bruggen alle handel en reizen tussen landen, waardoor de heerser zichzelf kan verrijken en zijn vijanden kan beroven, inclusief Lara’s thuisland. Lara is van kinds af aan opgeleid tot spion, dus wanneer ze als bruid naar de koning wordt gestuurd onder het mom van vrede, is ze bereid alles te doen wat nodig is om de verdediging van het ijzersterke Koninkrijk der Bruggen te doorbreken.

Maar als ze haar nieuwe thuis – een weelderig paradijs omringd door stormachtige zeeën – en haar nieuwe echtgenoot, Aren, leert kennen, begint Lara zich af te vragen waar het ware kwaad zit. Wat ze ziet is een koninkrijk dat vecht om te overleven, en een koning die zijn volk fel beschermt. Terwijl haar missie laat inzien wat het betekent om de brug te beheren, kan Lara de sudderende aantrekkingskracht tussen haar en Aren onmogelijk negeren. Met haar doel bijna binnen handbereik zal Lara haar eigen lot moeten bepalen: wordt ze de vernietiger van een koning of de verrader van haar volk?’

Vanaf de eerste pagina’s van Het koninkrijk der bruggen laat Lara namelijk zien over een bijna bovennatuurlijke dosis kracht en doorzettingsvermogen te bezitten naast een groot hart voor haar medemens. Dit brengt haar in haar nieuwe thuis bij haar kersverse echtgenoot in een interessante positie. Ze is namelijk verre weg degene voor wie ze haar houden en dit levert verrassende plotwendingen en interessante dialogen op. Naast Lara beleeft de lezer het verhaal ook door de ogen van Aren, door middel van afwisselende hoofdstukken. In eerste instantie lijkt deze jonge man een kwaadaardige woesteling, maar in de loop van het verhaal is het interessant om dit eerste beeld naast de werkelijke Aren te leggen. Wat is daadwerkelijk de waarheid? Of ligt de echte waarheid ergens in het midden. Natuurlijk doet de tekst aan de voorkant van het boek: ‘Wat als je verliefd wordt op de man die je gezworen hebt te vernietigen?’ al vermoeden dat er een zogenaamde ‘enemies to lovers – trope’ (=een verhaallijn die vaker wordt gebruikt in romantische fictie/fantasy) op de loer ligt. Wel is het boeiend om te lezen op welke manier de beeld van Lara en Aren van elkaar veranderen door de tijd heen.

Maar wat het boek Het koninkrijk der bruggen echt de moeite van het lezen waard maakt, is de manier waarop Danielle L. Jensen de wereld vorm gegeven heeft. Allereerst de manier waarop de brug een rol speelt in het verhaal. De details hiervan zijn heel bijzonder en de gelimiteerde Nederlandse uitgave van Het koninkrijk der bruggen komt samen met een prachtige afbeelding van deze brug. En als tweede punt de natuur en vooral de (enge en mogelijk gevaarlijke) dieren die Ithicana rijk is. Het is toch wat angstaanjagend om dodelijke slangen in je bed te kunnen vinden of oog in oog te komen staan met een reusachtige spin. En als laatste de elementen die een sterke invloed kunnen hebben op de loop van het verhaal van Het koninkrijk der bruggen. De afwisseling van verschillende weertypen zoals stormen, maakt dat de bevolking van Ithicana op een bijzondere manier moet leven, wat een extra dimensie geeft aan het boek. En door de prettige en toegankelijke schrijfstijl van Danielle L. Jensen levert dit een constante aanwezige spanning en de drang om door te lezen op.

Het koninkrijk der bruggen is het eerste deel van een serie en maakt gelijk indruk door de sterke en gewiekste personages en de indrukwekkende manier waarop de fantastische wereld omschreven is. De mooie gelimiteerde editie van uitgever Boekerij is zeker een adequate afspiegeling van de inhoud van het boek!

Beoordeling: 9/10

Het koninkrijk der bruggen is het eerste deel van in ieder geval zes geplande delen van een serie, geschreven door Danielle L. Jensen. De Nederlandse uitgave verschijnt bij Boekerij/Best of Fantasy in een gelimiteerde hardcover met toegevoegde fanart op de schutbladen, een speciale print op de linnen van de hardcover en bevat een extra verhaal.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *