Recensie: Geen spat veranderd – Sophie Hannah

De omslag van het nieuwste boek van Sophie Hannah schept al gelijk nieuwsgierigheid. Aan de ene kant siert er op de cover van Geen spat veranderd een in mist gehuld huis met één verlicht raam. Daarbij springt de vraag in het oog hoe twee kinderen in twaalf verstreken jaren geen dag ouder lijken te zijn geworden. Wat is hier aan de hand.

‘Wanneer Beth stiekem langs het huis van een vriendin van vroeger rijdt, ziet ze iets wat ze niet van zich af kan schudden. De laatste keer dat ze haar voormalig beste vriendin en haar kinderen zag was twaalf jaar geleden, maar nu ze haar na al die tijd weer ziet, blijkt er iets heel erg mis te zijn. Flora ziet er uit zoals Beth had verwacht: 12 jaar ouder. Het probleem zijn haar kinderen. Hoe kunnen Thomas en Emily er precies uit zien als toen? De drie- en vijfjarige lijken geen dag ouder dan de keer dat Beth ze voor het laatst heeft gezien…’

Hoofdpersonage Beth overtuigt gelijk in haar doorzettingsvermogen en zesde zintuig voor vreemde zaken. Wanneer zij op een dag  erachter komt, dat de kinderen van haar ex beste vriendin geen dag ouder lijken te zijn geworden, bijt zij als een pitbull in deze mysterieuze zaak vast. Ondanks tegenwerpingen van haar man en de vriendin in kwestie. Het wordt gelijk vanaf het begin duidelijk dat hier iets vreemds aan de hand is. En juist de vraag wat er precies aan de hand is, roept veel spanning en de drang tot doorlezen op. Hierdoor krijgt Geen spat veranderd vooral in het begin van het boek ook een mysterieus en bovennatuurlijk tintje. Want hoe kunnen kinderen anders na twaalf jaar nog niets veranderd zijn?

Wat ook bijdraagt aan het duistere tintje van Geen spat veranderd is dat Sophie Hannah diverse eigenaardige personages tevoorschijn tovert. Waarvan velen lijken te voldoen aan de omschrijving van ‘onbetrouwbare verteller’. Daardoor wordt de lezer, net als Beth, constant op het verkeerde spoor gezet, naast een groeiend gevoel van dat er iets niet klopt. Langzamerhand wordt het allemaal steeds duidelijker en de uiteindelijke conclusie van Geen spat veranderd is op zijn zachts gezegd nog best heftig te noemen. Mooi hierbij is dat Sophie Hannah door de korte hoofdstukken en de diverse zijsporen die ze bewandeld, de lezer constant geboeid blijft tot het einde van het boek. Je leert daarbij Beth steeds beter kennen, maar ook haar vroegere vriendin Flora en haar gezin. Juist ook de psychologie van de mens en de oorzaken en gevolgen van zijn of haar keuzes spelen in dit boek een intrigerende rol. Wanneer je eenmaal in een bepaalde geloofsovertuiging verstrikt raakt, lijkt het bijna onmogelijk hier nog uit te komen.

Dit maakt dat Geen spat veranderd van begin tot eind een verrassende en intrigerende leeservaring is. Je kunt als lezer niets anders dan respect hebben voor een personage als Beth, die er alles aan doet om de waarheid boven tafel te krijgen.

Beoordeling: 8/10

Sophie Hannah is bedreven in het schrijven van psychologische thrillers en heeft er al diversen op haar naam staan, zoals Moederziel, Gevarenzone, Fatale fout, Kleine meid en De understudy. Haar meest recente boek Geen spat veranderd verscheen bij The house of books als paperback en ebook.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *