Recensie: De Burn-out – Sophie Kinsella

Naast Chantal van Gastel kwam ook Sophie Kinsella in 2023 met een boek, waarin de hoofdpersonage een burn-out krijgt. Sophie Kinsella heeft al vele humoristische successen op haar naam staan. Ook in haar nieuwste boek De burn-out weet deze auteur er weer een heel komische draai aan het verhaal te geven zonder de ernst van de situatie uit het oog te verliezen.

‘Sasha is tegen een muur gelopen. De wanhoop nabij besluit ze naar het resort in Devon te gaan waar ze als kind graag kwam, in de hoop dat boerenkoolsmoothies, yoga en stilte haar er weer bovenop zullen helpen. Maar het is laagseizoen, het hotel is vervallen en ze moet het strand met iemand anders delen: een chagrijnige, gestreste jongeman die Finn heet. Hoe kan ze één worden met de natuur als hij op een rots zit en haar in de gaten houdt? Wanneer er geheimzinnige berichten, schijnbaar gericht aan Sasha en Finn, op het strand worden achtergelaten, moeten ze wel met elkaar praten. Al snel ontdekken Sasha en Finn dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze hadden gedacht…’

Op overtuigende wijze beschrijft Sophie Kinsella hoe Sasha in haar werk overspoeld raakt en uiteindelijk letterlijk van haar werk vandaan vlucht. Aan de ene kant schrijnend, maar aan de andere kant levert dit ook lachwekkende situaties op. Van Sasha die uit wanhoop om te ontsnappen een klooster in vlucht en haar leidinggevende die haar gewoon volgt en lastig blijft vallen. Sophie Kinsella schrijft hierin erg beeldend, dus de lezer ziet het heel gemakkelijk voor zich. Verstrikt in leugens probeert Sasha de weg naar zichzelf te vinden, wat niet gemakkelijk gaat in een gedateerd hotel met een chagrijnige jonge man als zowat het enige gezelschap. Ook Kinsella eigen hilarische situaties zijn in dit boek ruimschoots aanwezig. Denk bijvoorbeeld dat je elke dag een vieze boerenkoolsmoothie naar binnen moet werken, omdat je moeder zich er weer eens mee bemoeide…

In De Burn-out stopt Sophie Kinsella verschillende types, die garant staan voor komische uitspattingen. Een portier dat allang geen koffers meer kan dragen en overal in slaap valt… Een non die met grote snelheid een onderduiker verraadt. En een stel dat door een meningsverschil constant ruzie maakt. Naast deze grappige elementen geeft Sophie Kinsella ook veel ruimte voor serieuze momenten en persoonlijke ontwikkeling. Zo ziet de lezer Finn maar vooral ook Sasha een persoonlijke ontwikkeling doormaakt. De Burn-out stipt hierbij zijdelings ook heftige thematiek aan zoals verlies, dementie, trauma en vroegere herinneringen. Wel blijft De Burn-out een typische Sophie Kinsella met beeldend beschreven situaties en diverse momenten wat de lezer aan het lachen zal maken. Het einde van het boek ligt in de lijn der verwachting, maar dat maakt de weg er naartoe niet minder leuk!

Met het boek De Burn-out stipt Sophie Kinsella heel actuele thematiek aan. Personeelstekort en de daarbij mogelijk gerelateerde burn-outs komen tegenwoordig steeds vaker voor. Ondanks een wat zwaarder onderwerp weet Sophie Kinsella er met haar gebruikelijke humor iets vermakelijks van te maken.

Beoordeling: 8/10

Sophie Kinsella heeft al vele romans op haar naam staan. De burn-out is haar nieuwste boek en al haar werk verschijnt bij uitgever The House of Books.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *