Leef je nog? (Helen Grace #12) – M.J. Arlidge

Helen Grace is wel een van de meest iconische figuren in het thrillergenre. In Leef je nog? komt deze inspecteur opnieuw voor een grote uitdaging te staan, wanneer ze haar eigen instinct moet zien te volgen tegen alle advies van haar leidinggevende en collega’s in.

Terwijl een vete tussen drugsbendes de stad in haar greep houdt, smeekt een wanhopige moeder inspecteur Helen Grace om haar tienerdochter te vinden. In eerste instantie lijkt het een eenvoudige zaak: een rebelse tiener die is weggelopen van huis. Zaak gesloten. Of toch niet? 

Helen volgt haar instinct en richt, ondanks het nadrukkelijke verbod van haar chef, een onderzoeksteam op. Algauw ontdekt ze dat Naomi niet het enige meisje is dat wordt vermist. Hoe dichter Helen bij de waarheid komt, hoe harder haar onderzoek wordt tegengewerkt. Ze belandt in een web van corruptie, dat zich verder uitstrekt en veel dichterbij komt dan ze zich had kunnen voorstellen. Lukt het haar om de meisjes op tijd te redden?’

Leef je nog? is het twaalfde deel in de serie en houdt zijn titels van kinderliedjes in ere. Het boek start gelijk pakkend met Naomi, die zich opeens wel in een hele zorgelijke situatie bevindt. In de steek gelaten en dakloos moet ze haar weg vinden in een onveilige stad vol zwervers en drugsverslaafden. En juist de mensen waarvan je verwacht dat je daar wel veilig bent, blijken wellicht je grootste vijanden te worden. Hierin is de titel enorm toepasselijk. Een van de indrukwekkendste elementen hierbij is het doorzettingsvermogen van Helen Grace om haar eigen instinct te volgens, ondanks wat haar omgeving zegt. Alhoewel de grootste deel van de mensheid de neiging heeft vooral niet op te vallen en de groep te volgen, doet Helen juist het tegenovergestelde.

In Leef je nog? lijkt ze opnieuw de grenzen op te zoeken en dit levert op diverse momenten in het boek spanning op. Niet alleen met betrekking tot de twee misdaadzaken waar ze mee bezig is, maar ook de spanning tussen haar en haar collega’s, die met de bladzijde toenemen. Klopt Helen Grace haar instinct? Of is ze nu toch te ver gegaan. Het mooie van de schrijfstijl van M.J. Arlidge is dat hij verschillende personages aan het woord laat, waardoor de lezer een diverse kijk krijgt op de gebeurtenissen. Tot de laatste bladzijde dreigt er gevaar en is het maar afwachten hoe dit alles af gaat lopen. Helemaal na een toch wel schokkende conclusie…

In Leef je nog? laat M.J. Arlidge zien dat hij nog steeds moeiteloos een razend spannende en prikkelende thriller kan schrijven over Helen Grace en haar collega’s ondanks het groeiende aantal voorgaande delen.

Beoordeling: 9/10

De boeken van M.J. Arlidge verschijnen bij uitgever Boekerij. Leef je nog? is het twaalfde deel in de serie over inspecteur Helen Grace.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *