Recensie: Jachtseizoen (Ben Koenig #1) – M.W. Craven

In Nederland kennen we auteur M.W. Craven van de Washington Poe serie, waarin een geschorste detective en de wat sociaal onhandige Tilly Bradshaw op jacht gaan naar seriemoordenaars. Met Jachtseizoen start deze ex reclasseringsambtenaar een geheel nieuwe serie met in de hoofdrol een man met een zeldzame aandoening.

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de U.S. Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken – échte slechteriken – en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Koenig is al zes jaar op de vlucht. Om onbekende redenen werd hij een schaduw, onzichtbaar, alsof hij nooit had bestaan. Maar nu staat zijn gezicht op elk televisiescherm in het land en is zijn dekmantel ontmaskerd. Koenigs oude baas heeft hem opgespoord en wil dat hij een klus voor hem klaart – zijn dochter is verdwenen en de ex-militair moet haar terughalen, wat het ook kost.

Koening reist af naar Gauntlet, een stadje in de brandende hitte van de Chihuahua-woestijn. De bewoners daar doen er alles aan om hun geheimen te beschermen maar ze zijn niet opgewassen tegen Koening, een man die door zijn zeldzame aandoening geen angst voelt. En hij staat klaar om het jachtseizoen te openen…

Wat als je geen angst kent? Dan ben je vooral geneigd om dingen te doen of je in situaties te bevinden, waar anderen voor terug zouden deinzen. Zo ook Ben Koenig, die door deze aandoening wel in de meest unieke situaties bevindt, waardoor hij voor zijn tegenstander onvoorspelbaar wordt. Jachtseizoen betekent een start van een nieuwe serie, wat ook een iets andere insteek van een verhaal betekent. In de voorgaande boeken kreeg de lezer te maken met een wel heel bijzonder duo dat op seriemoordenaars jaagt. Met Jachtseizoen is het personage zeker zo bijzonder, maar bevindt zich in een heel ander soort setting en leeft zijn leven in feite als een geest. En doordat hij opgejaagd wordt, komen zijn geheimen een voor een naar de oppervlakte drijven.

In eerste instantie is Jachtseizoen een lastig boek om in te komen. Op de omslag wordt het verhaal vergeleken met Jack Reacher, maar betekent dit dan wel een echt originele inslag. De combinatie van verschillende mensen die achter Ben aanzitten, de geheimzinnigheid rondom zijn personage en zijn queeste veranderen dit gevoel. De spanning wordt door deze elementen sterk opgebouwd en M.W. Craven lijkt steeds meer intrigerende verhaallijnen toe te voegen. Ook is deze auteur sterk met details, want in enkele zinnen kan veel informatie gegeven worden. Jachtseizoen is het eerste deel van een serie en daarmee is het einde van het boek des te intrigerender. Waar zal dit heen gaan? Het roept in ieder geval vele vragen op, die in toekomstige boeken vast beantwoord zullen worden.

Beoordeling: 7 1/2 / 10

M.W. Craven heeft inmiddels twee series op zijn naam staan, waarvan de Washington Poe serie in het Nederlands is verschenen. Jachtseizoen is het eerste deel van een nieuwe serie. Alle boeken van M.W. Craven zijn verschenen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *