Recensie: De Troostbibliotheek – Sara Nisha Adams

De leesliefhebbers onder ons zullen dit zeker beamen: boeken kunnen troost bieden in donkere tijden of wanneer je je even niet goed in je vel zit. Het boek De troostbibliotheek van Sara Nisha Adams bewijst dit maar weer ten zeerste. Een weduwnaar, een jong meisje en een fervent thrillerlezer worden via een mysterieuze boekenlijst bij elkaar gebracht:

‘Het leven van Mukesh Patel is sinds de dood van zijn geliefde vrouw in het slop geraakt. Naina was een fervent lezer, een passie die Mukesh nooit deelde. Maar wanneer hij een bibliotheekexemplaar vindt dat ze was vergeten inleveren, begint hij het toch te lezen. 

Tiener Aleisha verveelt zich dood tijdens haar vakantiebaantje als bibliotheekmedewerker, tot er op een dag een papiertje uit een boek valt terwijl ze ingeleverde exemplaren incheckt. Het is een lijst met boeken getiteld “Voor het geval je het nodig hebt”. Geïntrigeerd en een beetje verveeld, besluit ze om elk boek op de lijst te lezen. 

Wanneer Mukesh en Aleisha elkaar ontmoeten in de bibliotheek, geeft Aleisha de leeslijst door in de hoop dat het ook voor hem een reddingsboei zal zijn. Langzaamaan creëren de boeken een band tussen twee eenzame zielen, terwijl fictie hen helpt te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit waarmee ze thuis worden geconfronteerd.’

Sara Nisha Adams laat ons in De Troostbibliotheek het verhaal beleven door de ogen van onder andere Mukesh en Aleisha. Mukesh treurt om de dood van zijn vrouw en worstelt met de relatie tussen hem en zijn (klein) dochters. Hij is geen lezer, maar door omstandigheden vindt hij zijn weg naar een bijzondere leeslijst en hierbij ook een onverwachte sociale contacten. Ook Aleisha worstelt met haar leeftijdsgenoten en baalt eigenlijk van haar bijbaan in de bibliotheek. Maar ook zij bloeit op verrassend wijze op tussen de boeken vol met levenslessen.

In De Troostbibliotheek speelt een bijzondere leeslijst een heel belangrijke rol. Bepaalde scenes, uitspraken en sferen uit deze boeken worden door Sara Nisha Adams verweven in de levens van de hoofdpersonages. Mukesh en Aleisha verbinden zich met de emoties die ze uit deze boeken halen, zoals het spookachtige boek Rebecca of de wonderlijke Het leven van Pi. Juist deze wisselwerking van levenslessen uit boeken, persoonlijke ontwikkeling en de unieke band die kan ontstaan tussen verschillende personen, maakt De Troostbibliotheek zo’n unieke ervaring. En vooral het slot van het verhaal maakt zaken duidelijk en zorgt ervoor dat alle lijntjes met elkaar verbonden worden. Voor als je het nodig hebt: Lees vooral dit boek!

De Troostbibliotheek van Sara Nisha Adams is een unieke en troostrijke leeservaring voor iedereen die van romans, boeken over boeken en een diepgaande persoonlijke ontwikkelingen houdt. Niets dan liefde voor dit boek!

Beoordeling: 10/10

De Troostbibliotheek is in de Nederlandse taal gepubliceerd door uitgeverij The House of Books. Dit is het debuut van Sara Nisha Adams die van Britse en Indiase afkomst is. De Troostbibliotheek is geïnspireerd op haar grootvader. Naast het schrijven werkt ze als acquirerend redacteur bij Penguin Random House.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *