Recensie: Zonneschaduw – Jasper T.Scott

Naast het boek Stelsel Onbekend besloot de Nederlandse sciencefiction uitgever Iceberg Books ook Zonneschaduw van Jasper T. Scott in het Nederlands te vertalen. Het boek zou al eerder verschijnen, maar was wegens de coronaperiode en lockdowns die daaruit voorvloeiden uitgesteld tot 2022.

Bill Steele probeert te overleven in de competitieve wereld van luxe vakantieoorden op het eiland Kauai. Vandaag is een bijzonder slechte dag: de waterleiding is gebarsten en zijn gasten eisen compensatie of dreigen anders met slechte recensies. Bills dochter staat op het punt geschorst te worden omdat ze op school gevochten heeft. Dan valt een donkere schaduw over het eiland. Het is geen maansverduistering, want Bill ziet het licht van de maan duidelijk glinsteren op het zeewater. Dit is iets anders. Even later vallen er meteoren… maar zijn het wel echt meteoren? Vanaf dat moment is niets meer zoals het was en is niemand zijn of haar leven nog zeker. Zijn het aliens, is het een natuurramp, komt het onheil van een onbekende machtswellusteling? Contact met de buitenwereld is nauwelijks mogelijk dus vechten de bewoners en de gasten van het eiland voorlopig tegen een onbekend vijand. Een wrede vijand…

Zonneschaduw start sterk met het schetsen van een idyllische vakantieomgeving waarbij Hawaii als een sterke en logische keuze voelt. Maar al snel blijkt dat er van alles aan de hand is binnen het resort waar Bill Steele de leiding over heeft. Het voelt bijna aan als een soort ‘horrorvakantie’ programma waarbij er viezigheid uit de douches komen en het toilet niet doorgetrokken kunnen worden. En net wanneer je als lezer denkt, dat het bijna niet erger kan, ontpopt het verhaal zich als een onvervalste buitenaardse horror: onbekende verschijnselen, tot de gruwelijke verbeelding sprekende angstaanjagende wezens en de moderne technologie waar men niet meer van op aan kan. Dit levert diverse sterke actiescenes op, waarvan al bekend was dat Jasper T. Scott hier goed in was. Hierbij worden de gruwelijke details niet geschuwd waardoor je zelfs de gruwelijkste scenes zo voor je kan zien.

Zonneschaduw bestaat uit een eclectische personages, die door Jasper T. Scott realistisch neergezet worden en ook sterk van elkaar verschillen in hun persoonlijke aspecten en daaraan gerelateerde gedragingen. Het is mooi om te zien hoe een ogenschijnlijk onbekende en levensgevaarlijke gebeurtenissen deze mensen op scherp zet, waardoor ze elk een eigen persoonlijke ontwikkeling doormaken. Naast de hoofdpersonages leveren ook de bijpersonages een sterke bijdrage aan het verhaal en dit levert ook momenten van humor op, ondanks toch de sterke nadruk op ‘de invasie van een onbekende vijand’. Het boek bestaat uit drie verschillende delen waarbij elk een eigen gevoel of type verhaal weergeeft. In het eerste deel speelt horror en snelle actiescenes de hoofdrol. Het tweede deel zal ondanks het hoge sciencefiction gehalte ook herkenning met betrekking tot de coronaperiode die we gehad hebben. (Fascinerend genoeg is Zonneschaduw voor het jaar 2000 geschreven.). Het derde deel werkt naar een slot toe en bevat hierin flink wat plotwendingen en interessante verwijzingen naar politieke verstandhoudingen.

Jasper T. Scott doet in Zonneschaduw opnieuw waar hij sterk in is: het creeren van een diversiteit aan personages en het scheppen van sterke actiescenes met een flinke dosis horror en visuele details. Liefhebbers van Stelsel Onbekend zullen ook van dit boek genieten.

Beoordeling: 8/10

Iceberg books is een uitgeverij die zich specialiseert in de vertaling en publicatie van Nederlandstalige sciencefiction. En dit blijkt hard nodig, doordat er door andere Nederlandstalige uitgevers steeds minder boeken uit dit genre worden gepubliceerd. Naast Stelsel onbekend van Jasper T. Scott heeft Iceberg books ook andere interessante auteurs in de portefeuille: Brandon Sanderson (Skyward-serie), A.G. Riddle (De lange winter trilogie), Dennis E. Taylor (Bobiversum-serie) en Frank van Dongen (De ontdekking van de mens-serie).

Meer weten: Iceberg Books (iceberg-books.nl)

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *