Recensie: Verlichting door Stephen King

In Castle Rock gebeuren vreemde dingen. Naast Gwendy’s knoppenkist verschijnt nu bij uitgeverij The House of Books Verlichting uit de pen van Stephen King. De ogenschijnlijk normale Scott Carey is de hoofdpersoon van dit boek en heeft wel een heel bizarre aandoening…

‘Scott Carey blijft gewicht verliezen zonder dat zijn uiterlijk verandert, en zo gebeuren er wel meer vreemde dingen. In het plaatsje Castle Rock belandt hij midden in een escalerende ruzie met zijn lesbische buren. Een van hen is vriendelijk, de andere cold as ice. De vrouwen willen een restaurant openen maar de inwoners willen niets weten van een lesbisch koppel. Als Scott inziet met wat voor vooroordelen zij, en hijzelf, te maken hebben, besluit hij te helpen. Onverwachte verbonden, de jaarlijkse hardloopwedstrijd en Scotts mysterieuze aandoening brengen het beste in mensen naar boven.’

Opnieuw een novelle van Stephen King, wat zich afspeelt in Castle Rock. Wat hoofdpersoon Scott Carey overkomt, is bijna onvoorstelbaar: gewicht verliezen zonder dat zijn postuur wijzigt. Je vraagt je tijdens het lezen van dit boek constant af hoe dit kan en wat de consequenties hiervan zouden kunnen zijn. Wat gebeurt er dan wanneer hij op nul kilogram eindigt? Dit zorgt ervoor dat in het boek constant de spanning wordt opgebouwd; je wilt het boek simpelweg uitlezen, omdat je wil weten hoe het afloopt. De gevolgen die Stephen King biedt in zijn nieuwste boek Verlichting worden op die wijze gepresenteerd, dat het voor de lezer bijna normaal en logisch aandoet. En dit is heel knap, wanneer je bedenkt wat voor griezelige aandoening waar Scott aan lijdt, wat bijna niet voor te stellen is.

De directe vrienden, buren en kennissen van Scott reageren geschrokt, verbaasd en boos op zijn aandoening. Dit zijn zeer logische reacties en zorgen bij de lezers voor veel herkenning. Maar daarentegen blijft Scott zelf er vrij stoïcijns onder. Raakt hij dan op geen enkele wijze in paniek om de griezelige gebeurtenissen die in zijn lichaam plaatsvinden? Maakt dit hem niet boos of verdrietig? Want deze reacties zouden veel logischer zijn. Dit heeft daarom invloed op de geloofwaardigheid van het verhaal. Dit neemt niet weg dat het einde van het boek bevredigend is en ervoor zorgt dat het boek toch tevreden kan worden dichtgeslagen.

Bovenstaande maakt van Verlichting een griezelig, intrigerend, spannend, maar niet overal even geloofwaardig boek. De novelle is niet het beste werk van Stephen King, maar kan gezien worden als een prima tussendoortje om te lezen tussen de meer lijvige exemplaren van één van werelds grootste thriller/horror auteurs.

Beoordeling: 7/10

Verlichting is een nieuwe novelle uit de pen van Stephen King en speelt zich af in het bekende fictieve plaatsje Castle Rock. In Nederland is het boek verschenen in een mooie hardcover, uitgegeven door The House of Books.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *