Recensie: Van hart tot hart – Dalai Lama & Patrick McDonnell

Wie heeft genoten van De jongen, de vos, de mol en het paard en Grote Panda & Kleine Draak kan zijn hart ophalen met Van hart tot hart. Dit koffietafelboekje voelt als het antwoord van uitgeverij HarperCollins Holland op de al eerder genoemde titels en vormt tegelijkertijd een hele mooie toevoeging op de al bestaande titels:

‘Een klop op de deur onderbreekt de ochtendmeditatie van de Dalai Lama. Als hij opendoet, ziet hij een reuzenpanda staan die vele kilometers heeft afgelegd om hem te ontmoeten. Samen wandelen ze door de bossen en praten ze over grote en kleine dingen in het leven: levenswijsheden die je kijk op de wereld veranderen.

In Van hart tot hart nodigt de Dalai Lama je uit om deel te nemen aan een empathische revolutie en stelt hij voor vriendelijker en meer begripvol te zijn voor alle levende wezens op onze prachtige planeet. Met poëtische teksten en prachtige tekeningen doet dit boek een inspirerende oproep om onze relatie met de natuurlijke wereld te helen.’

In Van hart tot hart werkt Zijne Heiligheid de Dalai Lama samen met kunstenaar Patrick McDonnell tot het schrijven van een boekje waarin hoopvolle en tot besef komende teksten worden afgewisseld met aandoenlijke tekenen van Dalai Lama zelf, de panda en andere bijzondere diersoorten. Het boekje kent belangrijke thema’s, zoals de klimaatcrisis en het verdwijnen van de natuur en verschillende diersoorten, maar vliegt dit op een hoopvolle manier aan. Hierbij speelt het Boeddhisme een hele grote rol, waarbij lijden, mededogen en respect voor alle levende wezens centraal staat. Van hart tot hart geeft daarom gelijk ook een laagdrempelige introductie in de levenswijsheiden van het Boeddhisme. De Dalai Lama laat zien dat je met het veranderen van hoe je over bepaalde zaken denkt en hoe je vanuit jezelf en in het klein al iets kunt betekenen voor het leven om je heen.

Zijne Heiligheid de Dalai Lama

De tekeningen van Patrick McDonnell passen uitstekend bij de boodschap die de Dalai Lama wil uitdragen. Aan de ene kant spreekt er veel positiviteit en hoop uit. Aan de andere kant zijn de tekeningen aandoenlijk en prikkelen ze sterk de emotie van de lezers. Je kunt daardoor niet anders dan door dit boek geraakt worden. Door de vele tekeningen en de korte teksten is Van hart tot hart geschikt voor jong en oud. Het is bijvoorbeeld een hele mooie visuele manier om jonge kinderen bewust te maken van de kostbaarheid van de planeet en de invloed van het eigen handelen hierin. Maar ook volwassenen zal het aan het denken zetten, vooral wanneer je het idee hebt ‘dat het allemaal wel meevalt met het klimaat’  of ‘je er zelf toch geen invloed op hebt’. Juist het verhaal van de panda, die in Van hart tot hart vertelt wordt, laat zien dat zijn wereld steeds kleiner wordt en hij en de andere dieren dringend hulp nodig hebben. En wanneer we allemaal iets kleins bijdragen, wordt het  samen een grote beweging.

Van hart tot hart is een must voor liefhebbers van De jongen, de vos, de mol en het paard en Grote Panda & Kleine Draak, maar eigenlijk een boek dat geschikt is voor een breed publiek ter bewustwording maar vooral voor het schenken van hoop.

Beoordeling: 9/10

Tenzin Gyatso (1935) is de huidige, veertiende dalai lama, de hoogste spirituele leider in het Tibetaans boeddhisme. Hij is een internationale persoonlijkheid geworden die gewaardeerd wordt als een bescheiden, charismatische man. Hij ontving in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede. Patrick McDonnell is een cartoonist, auteur en toneelschrijver. Hij is de maker van de dagelijkse strip Mutts, die de avonturen van een hond en een kat volgt, die sinds 1994 in een syndicaat wordt uitgebracht. 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *