Recensie: Toen waren er vier (Gina Harte #9) – Carla Kovach

Inmiddels is Toen waren er vier alweer het negende deel in de serie over detective Gina Harte. Ook dit boek heeft op de voorkant een pakkende afbeelding in primaire en secundaire kleuren van een gele tas op een beboste achtergrond, wat gelijk de aandacht trekt.

‘Leah bereidt zich met vier vrienden voor op een nacht kamperen in de vrije natuur. Vrolijk en bepakt met tenten en slaapzakken banen ze zich een weg naar de donkerste delen van het bos, ver weg van nieuwsgierige ogen. Maar wanneer de volgende dag de zon opkomt, zijn er nog maar vier vrienden over.

Leahs vrienden zijn er kapot van en zweren dat ze niks vreemd hebben gezien of gehoord. Haar beste vriendin kan nauwelijks uit haar woorden komen wanneer ze de gebeurtenissen van die nacht omschrijft – dansen, marshmallows roosteren, bier drinken bij het kampvuur…

Maar is dit het echte verhaal, of verbergt ze iets? Wat is er met Naomi gebeurd tijdens dat ene uur waarover niemand iets kan vertellen? En wat voor verontrustends schuilt er achter de perfecte manieren van de jongen die een eerdere kampeertrip organiseerde en bereid is te liegen, en meer, om zijn geheimen te bewaren?’

De idylle van tieners, die zich uitleven in de bossen. Het klinkt als een soort gebeurtenis waarbij men nog voor een moment onbezorgd kunnen zijn. Alleen is deze onbezorgdheid snel voorbij, wanneer blijkt dat er iemand is gestorven. En deze idylle wordt nog verder verstoord wanneer blijkt dat omstanders juist veel last hadden van deze tieners. Het verhaal rondom deze gebeurtenissen en de uiteindelijke conclusie zitten sterk in elkaar. Tot op het eind weet Carla Kovach de lezer te verrassen door de gebeurtenissen toch even iets anders weer te geven waardoor elke keer onterecht lijkt dat de dader bekend is. En juist dit gegeven maakt Toen waren er vier tot op het eind spannend.

Wel lijken de gebeurtenissen in het privéleven van Gina Harte steeds meer door elkaar te lopen. En zich eigenlijk ook steeds meer in een (vicieuze) cirkel te bevinden. Er wordt natuurlijk steeds meer duidelijk over het verleden van de inspecteur en haar relatie met haar dochter. Ook lijkt Gina Harte binnen Toen waren er vier hierin niet verder te komen. En juist gun je haar dat als lezer eigenlijk wel na negen delen over deze bijzondere dame. Maar de inspecteur lijkt vast te blijven zitten in haar eigen schuldgevoel en haar (verboden) relaties. Ergens wordt het tijd dat deze dame hier binnen verder komt.

Aan de ene kant zet Carla Kovach een sterk spannend verhaal neer met een verrassende dader. Aan de andere kant lijkt hoofdpersonage Gina Harte op privévlak wat te stagneren. 

Beoordeling: 7/10

Toen waren er vier is het negende deel in de serie over detective Gina Harte. De boeken verschenen bij uitgeverij Boekerij.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *