Recensie: Koude angst- Mads Peder Nordbo

Vaak is het zo dat tweede delen binnen een trilogie vaak de minder aansprekende gedeelte van het verhaal. Dit vervolgdeel kan bijvoorbeeld als lijm dienen om het eerste en het derde deel met elkaar te verbinden. Of de verdere ontwikkeling van het grote geheel tot de climax die onvermijdelijk in het derde deel zal volgen. Maar niets is minder waar binnen de titel Koude angst van Mads Peder Nordbo. In dit boek lijkt de auteur juist ten opzichte van het voorgaande deel het verhaal beter in de vingers te hebben, wat lijkt tot een sterk opgebouwde spanning en heftige ontdekkingen uit het verleden van één van de hoofdpersonages.

‘Koude angst is de nieuwe arctische thriller van Mads Peder Nordbo, de auteur van Meisje zonder huid, waarin Matthew op een doofpotaffaire stuit. Tupaarnaq is teruggekeerd naar Nuuk om haar enige vriend, Matthew Cave, te helpen zijn halfzus Arnaq te vinden, die tijdens een weekendtrip naar het verlaten stadje Færingehavn is verdwenen. Wanneer Arnaqs moeder een telefoontje krijgt van een doodsbange Arnaq is het voor iedereen duidelijk dat er een vreselijke misdrijf dreigt plaats te vinden. Matthews vader, Tom, was in zijn jonge jaren op de militaire basis Thule betrokken bij een geheim experiment met dodelijke afloop en werd verdacht van een dubbele moord. De verdwijning van Arnaq blijkt samen te hangen met de oude Thule-zaak. Aan Matthew en Tupaarnaq de taak om Arnaq te redden, zonder nieuwe slachtoffers te maken.’

Het mooie van de keuze om het verhaal af te laten spelen in Groenland is de actuele thematiek. De verschillende personages in Koude angst krijgen te maken met werkeloosheid, middelenmisbruik, politieke intriges, en (seksueel) geweld. Dit zijn daadwerkelijke aspecten die in het Groenland van alledag een grote rol spelen. Denk hierbij aan een hoge hoeveelheid werklozen, de vele landen die zich met Groenland willen bemoeien en de sociale problemen bij de bewoners, die hiermee gepaard gaan. Behalve dat je met Koude angst een spannende thriller in handen hebt, leert de lezer ook meer over het land. Groenland is namelijk nog een vrij onbekend land, waar dan ook weinig kennis over is. De serie van Mads Peder Nordbo is dan gelijk ook een mogelijkheid om dit bijzondere land meer in de kijker te zetten. Plus de ijskoude, grillige en uitgestrektheid van Groenland geeft een extra kil en spannend gevoel aan Koude angst.

Het is van onmisbaar belang dat je Meisje zonder huid gelezen hebt, voor te starten met lezen in Koude angst. Auteur Mads Peder Nordbo borduurt namelijk voort op dezelfde personages, zoals Matthew en Tupaarnaq. Het is hierbij onmisbaar om voorkennis over het verleden van deze personages te hebben, zoals over Tom, de vader van Matthew, om het verhaal goed te kunnen volgen en begrijpen. Vooral fascinerend en tot de verbeelding spreken is het verleden van Tom met een bijna post-apocalyptisch aandoend experiment. Juist deze verhaallijn levert veel nieuwsgierigheid en spanning op, waarbij de lezer, in vergelijking met het voorgaande Meisje zonder huid, veel meer de drang voelt om door te willen lezen. Juist de titel van het boek Koude angst is hierbij heel toepasselijk gekozen en dekt de lading van waar het boek over gaat, erg goed. Wanneer de lezer al bekend is met Meisje zonder huid heeft er ook gewenning plaatsgevonden aan het gebruik van benamingen uit de fascinerende Groenlandse taal. Hierbij is het fijn dat Mads Peder Nordbo zijn schrijfstijl bestaat uit korte zinnen en toegankelijk taalgebruik, waardoor de Groenlandse taal ook beter te verwerken is. De schrijfstijl draagt ook bij aan de kille Groenlandse sfeer en de spanning die hierdoor gemakkelijker wordt opgebouwd.

Koude angst is een overtuigend en zelfs nog spannender vervolg op Meisje zonder huid. Vol actuele thematiek, medische experimenten en bijzonder personages in het ijskoude Groenland.

Beoordeling: 8,5

Koude angst verscheen net als zijn voorganger Meisje zonder huid bij uitgeverij Ambo Anthos. Beide titels zijn verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekhandel.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *