Recensie: Het boek der deuren – Gareth Brown

Wat zou het nou geweldig zijn als boeken magische krachten zouden hebben. Alhoewel… waar iets bijzonders bereikt kan worden, ligt misbruik op de loer. Zo ook in Het boek der deuren van Gareth 

‘De New Yorkse boekverkoper Cassie Andrews leidt een nietsvermoedend leven totdat een van haar trouwste klanten plotseling overlijdt in haar boekwinkel. In zijn handen vindt Cassie een boek met een bijzondere boodschap op de eerste bladzijde: Dit is het Boek der deuren. Hou het in je hand en elke deur is iedere deur. Diezelfde avond stapt ze door haar slaapkamerdeur naar Venetië en weer terug in een oogwenk. Het is het begin van een avontuur als geen ander. Maar wat Cassie dan nog niet weet is dat er andere magische boeken zijn. Boeken die zowel prachtige als monsterlijke dingen kunnen doen. Samen met haar huisgenoot Izzy wordt Cassie plotseling geconfronteerd met een wereld vol geweld en gevaar. En de enige persoon die hen kan helpen, Drummond Fox, de man die in het bezit is van een geheime bibliotheek vol magische boeken, is op de vlucht voor zijn eigen demonen. Er is een kwaad op pad, vastbesloten alle boeken in handen te krijgen. En Cassies boek is een boek om voor te sterven…’

Het boek der deuren van Gareth Brown zit, zoals te verwachten, vol met boeken. Hoofdpersonage Cassie werkt in een boekwinkel, maar ook in de conversaties komen diverse titels aan bod en de betekenis wat dit boek voor degene heeft gehad in een bepaalde periode. Maar ook tot de verbeelding sprekende bibliotheken. Interessant in Het boek der deuren is de introductie van magische boeken. Boeken die je verschillende vaardigheden geven en met schimmige eigenschappen zoals het boek van geluk of het boek der verbeelding. Liefhebbers van boeken wanen zich met Het boek der deuren als in een soort (duister) sprookje. Ze zeggen immers dat het lezen van boek je naar andere werelden kan brengen. Maar wat als dit daadwerkelijk zo is? En wanneer bijzondere zeldzame zaken in het spel komen, komt tegelijkertijd ook het slechtste in de mensheid naar boven.

En dit element zorgt ervoor dat Het boek der deuren naast fantastische ook diverse thriller- en horrorelementen bevat. Personages die ten kwade veranderd zijn door bepaalde boeken en die nergens voor terugdeinzen om meer magische boeken in handen te krijgen. Gareth Brown maakt hierin op ingenieuze wijze gebruik van het omvormen van de tijd in relatie tot de persoonlijke ontwikkeling van de personages. Zo heeft Cassie last van iets uit het verleden en verwerkt dit door middel van magische boeken geheel op eigen wijze. Het heden en verleden lopen hierin door elkaar en komen op uiterst intelligente wijze samen. Gareth Brown weet dit in Het boek der deuren uitermate mooi samen te laten vallen, zodat heden en verleden elkaar beinvloeden, maar deze afzonderlijk kloppend en realistisch blijven. Het boek der deuren is een duidelijk afgerond verhaal, maar hoe geweldig zou het zijn om meer verhalen uit deze boeiende wereld te lezen te krijgen?!

Het boek der deuren is een boeiende combinatie van fantasie, thriller en literaire elementen. Het verhaal voelt aan alsof het zomaar echt zou kunnen gebeuren en staat boordevol interessante personages, die elk op geheel eigen wijze een sterke persoonlijke ontwikkeling doormaken. Een waar cadeautje voor de liefhebber van boeken over boeken!

Beoordeling: 9/10

De Schotse Gareth Brown schrijft al zijn hele leven maar debuteert met Het boek der deuren dat in verschillende landen wordt gepubliceerd. De Nederlandse vertaling is ontstaan dankzij uitgeverij Luitingh Sijthoff.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *