Recensie: Hemelse modder – Gaby Rasters

In de aanloop naar kerst en met de donkere dagen stijgt de behoefte naar feelgood boeken. Verhalen over mensen met herkenbare problemen, maar tegelijkertijd ook iets wat je met een warm gevoel achterlaat. Dit geldt zeker voor het nieuwste boek van Gaby Rasters getiteld Hemelse modder. Dit boek verscheen bij uitgeverij Boekerij in een prachtige paperback met hartstochtelijke stenciled edges.

‘De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt geheim en hebben de zussen de vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?’

‘Een hartverwarmend kerstverhaal over liefde, verlies en de krachtige band tussen zussen’ prijkt er op de omslag van Hemelse modder tussen alle kerstattributen in. Alleen de cover geeft al een heerlijk warm kerstgevoel en de hartjes op het boekblok maken dit gevoel helemaal af. Ook Nederlandse uitgevers, met name uitgever Boekerij experimenteert steeds meer met sprayed of stenciled edges. Dit is een prachtige ontwikkeling, omdat je als koper van het boek echt iets speciaals in handen krijgt. Hemelse modder draait om de zussen Iselle en Dagmar, die qua levensstijl en emoties niet meer van elkaar kunnen verschillen. Desondanks zijn ze tot elkaar veroordeeld omdat ze al jong hun ouders verloren. Gaby Rasters gebruikt verschillende schrijfstijlen om de verschillen extra te benadrukken. Zo worden er dagboekfragmenten (of eigenlijk brieven naar haar overleden moeder) van Dagmar bijgevoegd, dat qua opzet doet denken aan Het dagboek van Bridget Jones. Ook leren we Iselle vooral kennen door haar werk in haar sportschool en haar passie voor gezonde voeding. Of is het meer om haar emoties onder controle te houden?

‘Ik mis je, mag dat?’….’Beter van niet, nog.’

Wat Gaby Rasters voor elkaar krijgt, is dat haar lezers mee kunnen leven met beide persoonlijkheden. Zowel Dagmar als Iselle hebben goede en minder goede eigenschappen en waar de één best wat meer de teugels mag laten vieren, zoekt de ander juist een gezonde manier om grip te krijgen op zaken. Het enige puntje van aandacht is dat er op sommige momenten in Hemelse modder wat wordt gepsychologiseerd, zoals: ‘Je bent zo sereen wanneer je nadenkt en je woorden weegt. Interessant geval ben je. Steeds met je gevoel versus je verstand in conflict, of niet?’ Dit voelt wat geforceerd aan en dat is jammer. Je hoeft niet iets specifiek te benoemen om bepaalde persoonlijke eigenschappen binnen het verhaal door te laten schemeren. Hemelse modder is duidelijk bedoeld om de lezer met een prettig gevoel achter te laten, maar het boek voelt dankzij auteur Gaby Rasters heel realistisch aan. De thematiek van het verlies van je ouders op jonge leeftijd, het zoeken naar een zielsverwant en omgaan met eenzaamheid, het hebben van een kinderwens en andere gevoelige zaken worden moeiteloos besproken. En juist dat is het feelgood gevoel van Hemelse modder. Het gevoel van ‘er zijn er meer zoals ik’. Ten slotte is het boek opgebouwd als een chique kerstdiner, wat het geheel helemaal afmaakt. Gaby Rasters haar schrijfstijl is toegankelijk en leest vlot weg, door bijgevoegde appjes, passende hoofdstuknamen en korte hoofdstukken.

Hemelse modder (zowel het boek als het gerecht) smaakt naar meer. Gaby Rasters weet haar hoofdpersonages op unieke en herkenbare manier te omschrijven, waardoor je niet anders kunt dan van ze gaan houden. Heerlijk leesvoer in aanloop naar kerst!

Beoordeling: 9/10

Gaby Rasters is een auteur van Nederlandse bodem en heeft al verschillende titels op haar naam staan: de trilogie Follow, Like en Share en de romans Nooit meer bang en Hou me vast zoals ik was. Haar nieuwste roman Hemelse modder verschijnt net als Nooit meer bang en Hou me vast zoals ik was bij uitgeverij Boekerij.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *