Recensie: Gelijkgeborene (De Saga van Siliah #1) – Mirjam Boers

Mirjam Boers schreef eerder al twee boeken over de Negen Verenigde Rijken, namelijk De saga van Aya. Hierin verschenen twee titels, namelijk Regentes en Grootmeester. Nu begint de auteur aan een nieuwe Saga die zich ver voor deze tijd afspeelt, namelijk De saga van Siliah. Het eerste boek draagt als titel Gelijkgeborene.

‘De sage van Siliah neemt je mee naar het ontstaan van de Negen Verenigde Rijken. Een tijd, waarin dorpen vechten voor hun bestaan, stadhouders met harde hand regeren en ambachtslieden op klaarlichte dag verdwijnen. Na de ontvoering van haar ouders weet Siliah Bertrand een Otheaanse luitenant te overtuigen haar als kleermaakster mee te nemen op reddingsmissie. Samen met haar gelijkgeboren broer Lionèl begint ze aan een reis die de geschiedenis van het rijk zal gaan bepalen. ‘Gelijkgeborene’ speelt zich 342 zomers voor De sage van Aya af en beschrijft de opkomst van aartsvader Arsya. Vergezeld door dappere wachters, berekenende stropers en uitbundige troubadours beseft Siliah dat slechts één een naderende oorlog tussen stropers en stadhouders kan voorkomen: de alom gevreesde zwaardvechter van Amarénia.’

Wat vanaf de eerste pagina al gelijk merkbaar is, is te toegankelijke schrijfstijl van Mirjam Boers. Natuurlijk is het duidelijk dat Gelijkgeborene zich niet in de huidige tijd afspeelt, maar het voelt wel zo aan. Dit maakt dat De saga van Siliah gemakkelijk op te pakken is, ook voor de niet-fantasy lezers. De wereld van Siliah is het best te omschrijven als een combinatie van historie en fantasy en wordt bevolkt door zwaardvechters, troubadours, genezers en stadhouders. Heel duidelijk is ook ongelijke machtsverhoudingen tussen man en vrouw. Een vrouw wordt in deze wereld als minder gezien en loopt ook extra gevaar in deze voornamelijk mannelijke wereld. En juist dit gegeven wordt op de proef gesteld wanneer er een vrouw opstaat die zich niet zomaar onder de duim laat houden en staat voor haar eigen normen en waarden. Dit levert vervolgens diverse botsingen tussen de verschillende personages, maar ook spitse dialogen op, die een glimlach op het gezicht doet tekenen.

Hoofdpersonage Siliah is een sterk en krachtige persoonlijkheid, die ten alle tijden haar eigen hart volgt. Ogenschijnlijk zonder angst staat ze voor haar eigen normen en waarden en zoekt ze rustig de confrontatie op met haar meerderen. Haar doorzettingsvermogen is bewonderingswaardig en vormt een mooie link met Mirjam Boers zelf. Zij kamt namelijk met een chronische ziekte, waar ongetwijfeld veel doorzettingsvermogen voor nodig is om te komen waar je wilt zijn in het leven. Naast fantasy bevat Gelijkgeborene ook youngadult elementen, gezien de leeftijd van de hoofdpersonage en de ruimte voor de ontwikkeling van liefdesrelaties tussen de verschillende persoonlijkheden. Mooi hierbij is, dat het verhaal zo opgebouwd is, dat er subtiel hele onverwachte wendingen in het boek zitten. Zo is het bijvoorbeeld niet al aan het begin duidelijk wie met wie een relatie gaat krijgen. Ten slotte speelt muziek een heel belangrijke rol binnen De saga van Siliah. Op diverse momenten binnen het boek staat een QR-code naar spotify, maar ook het nummer van de muziek waarnaar verwezen wordt. Zo kan de lezer door middel van de gekozen muziek helemaal in de sferen van het verhaal komen.

De saga van Siliah: Gelijkgeborene is een los te lezen verhaal dat zich afspeelt ver voor De saga van Aya. De schrijfstijl is toegankelijk met aandacht voor sterke vrouwelijke personages met doorzettingsvermogen, spitse dialogen, plotwendingen met ruimte voor liefde.

Beoordeling: 8/10

Mirjam Boers heeft inmiddels al drie boeken geschreven binnen de Vertellingen van Negen Verenigde Rijken. Haar boeken verschijnen via BoekScout en zijn als paperback verkrijgbaar. Voor meer informatie over deze auteur: https://mirjamboers.auteursblog.nl/

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *