Recensie: Gallant – Victoria Schwab

Als er één ding is waar auteur Victoria Schwab in uitblinkt, dan is dat wel het schrijven van een diverse variatie aan verhalen. Denk hierbij aan De kleuren van magie, het nog niet in het Nederlands vertaalde Vicious en Vengefull en ten slotte Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Aan de ene kant bestrijken deze boeken verschillende genres en elementen, aan de andere kant bezit elk verhaal die typische magische schrijfstijl van Victoria Schwab. Met haar nieuwste boek Gallant weet deze auteur de lezers opnieuw voor zich te winnen.

Er zijn een paar dingen die de tienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

Ook hoofdpersonage Olivia uit Gallant is met recht een bijzonder personage te noemen. Scherp van geest, met een rijke innerlijke belevingswereld, maar met het onvermogen tot spreken. Wat ervoor zorgt dat ze een mikpunt wordt van pesterijen, maar ook vaak verkeerd begrepen wordt. Haar enige houvast is de dagboek van haar moeder, die volstaat met heftige teksten, maar eveneens met adembenemend mooie tekeningen. Deze tekeningen zijn ook daadwerkelijk opgenomen in het boek en spreken erg tot de verbeeldingen. Juist de tekeningen en het bijgesloten dagboekfragment geven veel geven Gallant een gothische, duistere en sprookjesachtige vibe. Wat ook aan deze sfeer bijdraagt is het feit dat Olivia schimmen en wezens kan zijn, die soms in erg akelige gedaanten aan haar verschijnen. Dit gegeven levert ook veel geheimzinnigheid op wat we ook kennen uit Victoria Schwab’s andere boek Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Waarom ziet Olivia deze entiteiten en wat heeft haar moeders dagboek hier mee te maken?

De vormgeving van Gallant is prachtig met toegevoegde kunst op de schutbladen, een bedrukt boekblok en zeer chique naakte boekomslag. Uitgever Boekerij Meulenhoff heeft hier voor de Nederlandse editie er echt een plaatje van gemaakt. Alleen dat is al een reden om Gallant (in het Nederlands) aan te schaffen. Maar ook de verhaalloop maakt Gallant zeker de moeite waard en dit boek lijkt volledig in het teken te staan van donker en licht. De zonzijde en de schaduwzijde. Al haar hele leven, maar vooral ook wanneer ze arriveert op landgoed Gallant komt ze in aanraking met de duistere kant; van mensen, haar familie, maar ook van het landgoed en de schimmen die ze ziet. Langzaamaan weet ze de boodschap van haar moeder te ontcijferen, maar ook de plek te vinden waar ze daadwerkelijk thuis hoort. En juist die duisternis en Olivia’s zoektocht naar antwoorden (wat heel lastig is doordat ze niet kan praten), maakt dat Victoria Schwab veel spanning, maar ook een dosis horrorelementen, in het verhaal brengt.

Gallant betekent opnieuw een toevoeging aan het oevre van auteur Victoria Schwab. Het onzichtbare leven van Addie LaRue is moeilijk te overtreffen, maar Gallant levert een mooi en duister verhaal op met opnieuw een uniek hoofdpersonage. En juist de toegevoegde tekeningen en dagboekfragmenten maken dit boek extra speciaal!

Beoordeling: 9/10

Victoria Schwab heeft al diverse boeken op haar naam staan, waarvan verschillende titels zijn vertaald in het Nederlands door uitgeverij Meulenhoff Boekerij. De laatste twee boeken verschenen zelfs in gelimiteerde uitgaven met leuke extra’s. Gallant is in gelimiteerde uitgaven beperkt te verkrijgen bij de betere Nederlandstalige boekhandel.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *