Recensie: Dit leven is van jou – Tatiana de Rosnay

Het klinkt zelf zowat als een roman: auteur Tatiana de Rosnay zat midden in een verhuizing toen ze op een doos stuitte waar met grote letters ‘niet publiceren na mijn overlijden’ op stond. De inhoud: een manuscript van 26 jaar oud. Dit bleek het boek te zijn die door haar eerste uitgever was afgewezen. Maar nu ziet dit manuscript dan toch eindelijk het daglicht.

‘De achttienjarige, introverte Martin Dujeu woont met zijn vader in het gegoede 15de arrondissement van Parijs. Zijn moeder is op jonge leeftijd overleden en met zijn vader heeft hij een slechte band. De enige twee liefdes in Martins leven zijn zijn hond en literatuur. Tot hij op een ochtend Célestine ontmoet, een dakloze dame die haar toevlucht heeft gezocht in een portiek in zijn straat. Wat begint als een ontmoeting vol vooroordelen, groeit uit tot een hechte vriendschap tussen twee mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, maar een gedeelde passie ontdekken.

De zware winter blijkt echter te veel voor Célestine en vanuit het ziekenhuis wil ze Martin nog één keer bedanken, op een wel heel bijzondere manier…’

De vriendschap tussen de twee hoofdpersonages in Dit leven is van jou is bijzonder en leidt al gelijk tot het ter discussie stellen van belangrijke levens en gewetensvragen. De scheiding tussen rijk en arm en de veroordelen tegenover zwervers om een paar voorbeelden te noemen. Maar zowel Martin als Célestine weten door deze vooroordelen heen te breken en elkaars leven ten goede de veranderen. Dit maakt dat het verhaal tegelijkertijd een ‘coming of age’ boek is. Martin is namelijk wel achttien jaar oud, maar komt door zijn teruggetrokken leven in zijn contacten met het andere geslacht jonger over dan hij in feite is. Maar daarentegen is hij tegelijkertijd ook wijzer dan zijn leeftijdsgenoten wat hem een unieke vriendschap oplevert. Zowel hij als Célestine staan er op een gegeven moment open voor om van elkaar te leren. Vooral Martin maakt hierdoor een overtuigende persoonlijke ontwikkeling door, die hem leert zaken te accepteren en waardevolle contacten aan te gaan.

Daarbij zorgt Tatiana de Rosnay in Dit leven is van jou ook voor een bepaald gevoel van opgebouwde spanning. Aan de ene kant het verleden van zowel Célestine als Martin en daarnaast ook de zoektocht die Martin opstart naar zijn verleden. Dit laatste brengt de lezer soms ook in de war qua geloofwaardigheid van het boek. Zouden namelijk bepaalde zaken ook in het echte leven kunnen gebeuren. Maar aan de andere kant geven deze elementen juist ook een extra, bijna magisch tintje, aan het verhaal. En juist dit geeft een dimensie van hoop en positiviteit aan het boek, wat juist in deze tijd zo belangrijk is. Het slot van boek maakt het verhaal van Dit leven is van jou helemaal kloppend. Wat de lezer duidelijk hierin wordt meegegeven is dat je moet open blijven staan voor de onverwachte momenten en contacten. Alleen rest dan wel de vraag wie die mysterieuze persoon dan wel was?

Wie bewaart die heeft wat is meer dan waar met betrekking tot Dit leven is van jou. Het doet ook geloven dat een boek dat in eerste instantie niet wordt gepubliceerd, op een later moment juist heel waardevol kan zijn voor de lezers. Tatiana de Rosnay haar nieuwste maar gelijk ook oudste verhaal leert je jezelf open te stellen en te blijven hopen.

Beoordeling: 8/10

Dit leven is van jou is geschreven door Tatiana de Rosnay, die veel bekendheid verworf door haar boek Mijn naam is Sarah. Het boek is verschenen bij uitgeverij Ambo Anthos en verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *