Recensie: De vrouwen van het Grand hotel (Parels van Stockholm #1) – Ruth Kvarnstrom-Jones

Wilhelmina Skogh, die een hoofdrol speelt in het boek De vrouwen van het Grand Hotel, heeft echt bestaan. Auteur Ruth Kvarnstrom-Jones besluit het eerste deel van haar serie De parels van Stockholm te wijden aan het leven van deze bijzondere vrouw.

‘De achttienjarige Ottilia Ekman arriveert in de grote stad om te beginnen als hoofdroomservice in het fameuze Grand Hôtel. Ze laat met pijn in haar hart haar familie achter in een arm provinciestadje, maar kijkt uit naar de start van haar nieuwe leven. Maar achter de façade van rijkdom en luxe schuilt een harde werkelijkheid: het hotel dreigt failliet te gaan en er is snel een directeur nodig die voor nieuw elan kan zorgen, en voor inkomsten. Het bestuur neemt een uniek besluit: de nieuwe directeur wordt een vrouw, Wilhelmina Skogh. Ottilia is onder de indruk van Wilhelmina. Een vrouw aan het hoofd van zo’n instituut baart opzien, en creëert tegenstanders. Het hotel is een wereld vol tegenstellingen waarin Ottilia zich staande moet houden.’

In het begin van de twintigste eeuw was het niet erg gemakkelijk voor vrouwen om hun eigen weg te zoeken. Ze werden vaak voor minder aangezien en hadden minder rechten als mannen zoals stemrecht. Daarom was het vrij uitzonderlijk dat er een vrouw de leiding had over zoiets bijzonders als het Grand hotel. Door haar leiding krijgen andere vrouwen ook een kans om daadwerkelijk hún potentieel te bereiken. In De vrouwen van het Grand hotel laat Ruth Kvarnstrom-Jones verschillende bijzondere karakters de revue passeren die elk op hun eigen manier de weg in het leven zoeken. Door het vlotte verloop van tijd gebeurt er best veel in het boek en maken de personages ook duidelijk een ontwikkeling door.

Elk van de personages zijn zo neergezet dat ze sympathiek, echt en drie dimensionaal overkomen. Ottilia, bijvoorbeeld, streeft er naar om steeds verder te komen qua werk en maakt moedige keuzes om dit te bereiken. Ook is in het boek merkzaam dat zij veel gevoel heeft voor de omgeving doordat ze haar collega’s en vriendinnen het beste gunt. Dit kan alleen maar sympathie bij de lezer oproepen. Ten slotte is de schrijfstijl van Ruth Kvarnstrom-Jones heel toegankelijk. Dit zorgt ervoor dat zelfs mensen die minder van historische romans houden van De vrouwen van het Grand hotel zullen genieten.

De vrouwen van het Grand hotel zit boordevol gebeurtenissen, historie en onvergetelijke personages verpakt in een toegankelijke en prettige schrijfstijl.

Beoordeling: 9/10

De vrouwen van het Grand hotel is het eerste deel in de Parels van Stockholm serie van Ruth Kvarnstrom-Jones en is gepubliceerd door uitgeverij Luitingh- Sijthoff. Deel 2 zal in september 2025 verschijnen. 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *