Recensie: De Nazaten – Saskia Noort

In 2004 kwam De Eetclub uit, dat een succes werd, met prijzen en een verfilming tot gevolg. Ergens is het dan ook wel logisch dat er hierop door Saskia Noort voortgeborduurd wordt met inmiddels twee vervolgen: Debet en nu De Nazaten. De vraag is alleen of de vervolgdelen het succes van De Eetclub eigenlijk wel kunnen overtreffen?

Karen Brouwers leeft al tien jaar met haar twee dochters en haar zoontje Mik teruggetrokken op het Noord-Brabantse platteland. Toen haar man Michel overleed was er al niets meer dat haar nog bond in Bergen, aan het leven dat ze daar ooit had. En na de dood van eetclublid Simon Vogel – spil in al het duistere dat zich in het kustdorp afspeelde – en de rechtzaak die erop volgde, besloot Karen onder te duiken met het voornemen nooit meer boven te komen. Maar als ze op een ochtend samen met Mik wordt klemgereden, blijken er banden te zijn die niet zomaar verbroken kunnen worden…

De Nazaten vormt met De eetclub en Debet een drieluik en betekent dus het slot van het verhaal rondom Karen Brouwers. Het lastige van dit boek is dat Saskia Noort hierbij heel erg teruggrijpt op elementen uit het verleden. Hierdoor is het eigenlijk vereist om de voorgaande delen te herlezen, voordat je aan De Nazaten begint. Anders zullen de verschillende namen en gebeurtenissen je gaan duikelen en lukt het niet goed in het verhaal te komen. Evenals het voorgaande deel Debet speelt ook dit boek zich tien jaar later af. Karen dacht te ontkomen aan de gebeurtenissen in het verleden, maar De Nazaten laat toch duidelijk zien dat dit heel lastig is.

De Nazaten begint al gelijk met een spannende gebeurtenis, waarbij Karen en haar zoon Mik een grote rol spelen. Gelijk hier wordt de link naar het verleden al duidelijk. Interessant hierbij is hoe de verschillende personages reageren op deze link. Waar de een haat, lijkt de ander weer onherroepelijk meegenomen te worden door verleidingen uit het verleden. Hierin is ook mooi te zien hoe de dochters van Karen proberen om te gaan met spoken uit het verleden. De daaropvolgende gebeurtenissen sluiten hierop aan en brengen spanning in het boek. Wel is het zo dat Saskia Noort door het betrekken van verschillende personages lastig grip krijgt op de verhaallijn, waardoor het eind van het boek niet geheel tot zijn recht komt. De lezer zal namelijk iets spectaculairders verwachten.  

De Nazaten komt pas volledig tot zijn recht wanneer eerst de delen De Eetclub en Debet herlezen worden. Er wordt door Saskia Noort duidelijk teruggegrepen op het gebeurtenissen en personages uit het verleden. Wel blijven De Eetclub toch  altijd nog het beste deel van deze trilogie.

Beoordeling: 6,5 /10

De Nazaten is het laatste deel van een trilogie, met De Eetclub en Debet als voorlopers. De boeken zijn geschreven door Saskia Noort en uitgegeven door The House of books.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *