Recensie: De laatste weduwe – Karin Slaughter

Thrillerschrijfster Karin Slaughter brengt ieder jaar wel een boek uit en Nederland heeft hier regelmatig de primeur. Na een paar op zichzelf staande titels is het met De laatste weduwe eindelijk weer tijd voor een verhaal over Sara Linton en Will Trent. Zoals Karin Slaughter in een interview eens zei, is dat ze wel echt een goed nieuw verhaal over Will en Sara te vertellen wil hebben, voordat ze zich weer waagt aan een boek over deze twee geliefde hoofdpersonages. Alhoewel Een goede dochter, de titel van vorig jaar, een indrukwekkend verhaal was, zijn we stiekem toch wel erg blij met een nieuw boek in de Will Trent serie.

‘Een onschuldig uitje verandert in een nachtmerrie wanneer Michelle Spivey wordt ontvoerd terwijl ze met haar dochter aan het winkelen is. De politie zet een grote zoekactie op touw en haar partner doet een emotionele oproep in de media, maar Michelle is en blijft spoorloos. Een paar weken later, op een rustige zondagmiddag, worden Will Trent en Sara Linton plotseling opgeschrikt door het geluid van explosies. Ze gaan erop af, maar binnen no time loopt alles volledig uit de hand: Sara wordt gekidnapt en Will moet noodgedwongen undercover. De situatie voert hen naar een afgelegen plek in de bergen, naar de vreselijke waarheid over het lot van Michelle en een moordzuchtige radicale groepering…

Karin Slaughter stelt de zenuwen van haar lezers gelijk op de proef met een bomaanslag en de ontvoering van Sara Linton. Ze vertelt het verhaal hierbij op een bijzondere manier, door bijvoorbeeld eerst een situatie door de ogen van Sara te laten beleven en vervolgens dezelfde situatie door de ogen van Will. Wat je als lezer hierdoor leert, is dat de ene niet altijd denkt zoals de ander dat verwacht. En dat verschillende mensen een situaties heel anders kunnen beleven. Slaughter zorgt er met deze schrijftechniek voor dat je de verschillende personages nog beter leert kennen. Ook laat ze hierin nog extra zien dat ze een uitstekende auteur is. Wanneer je een situatie twee keer vertelt aan je publiek, dan moet je ervoor zorgen dat dit wel een toevoeging geeft aan je boek. En hier slaagt ze zeker in.

Ook hebben zowel Will als Sara het niet gemakkelijk in De laatste weduwe. Vooral Sara wordt door de ontvoering geconfronteerd met haar verleden, zoals het feit dat ze verkracht is. Dit zorgt voor een persoonlijke ontwikkeling, omdat Sara door de ontvoering geconfronteerd wordt met de reeele mogelijkheid dat dit nog eens kan gebeuren. Ditzelfde geldt voor Will, hij heeft door zijn verleden een andere manier van leven, en wordt door de ontvoering van Sara geconfronteerd met iets heel anders, namelijk de familie van Sara. Dit levert ook bijzondere situaties op, waarbij totaal verschillende mensen zich zorgen maken om één specifieke geliefde, en hierdoor nader tot elkaar moeten komen. Ook is er een plek voor Faith, die worstelt met haar eigen demonen. Slaughter laat haar personages omgaan met heel actuele thema’s, denk aan racisme, bomaanslagen en biowapens. Opvallend hierbij is dat de bomaanslag meer op de achtergrond plaatsvindt, in plaats van dat verhaal hier om draait. Karin Slaughter geeft hierbij ook aan, dat ze dit juist door de huidige tijd met de verschillende bommeldingen kan maken. Juist deze combinatie van actualiteit, een boeiende verteltechniek en interessante personages maakt dat de spanning in De laatste weduwe er van het begin tot het eind goed inzit.

Karin Slaughter biedt haar lezers met De laatste weduwe een frisse en boeiend nieuw boek in de Will Trent serie aan. De verschillende personages krijgen met nieuwe uitdagingen te maken, waardoor ze zichzelf en hun verleden flink tegenkomen. Hierbij maakt de auteur gebruik van een frisse verteltechniek, waarbij je één situatie door de ogen van verschillende personages beleefd. Dit in combinatie met actuele gebeurtenissen levert van begin tot eind een nagelbijtend spannend boek op.

Beoordeling: 9,5/10

Karin Slaughter wordt niet voor niets de Queen of Crime genoemd. Jaarlijks levert ze een thriller af. Dit jaar is het De laatste weduwe die net als de voorgaande jaren verscheen bij HarperCollins Holland. Ook is inmiddels Schoon goud verschenen, een samenwerking tussen Karin Slaughter en Lee Child. Beide titels zijn te verkrijgen in hardcover en/of paperback editie en ebook.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *