Inmiddels is De Feind invasie het derde deel in de Ontdekking van de mens serie van evolutiebioloog Frank van Dongen. Het boek is aan de ene kant een logisch vervolg op de voorgaande delen. Maar aan de andere kant voelt het verhaal, door de toevoeging van nieuwe elementen, ook wel vernieuwend aan.
‘Einde 21e eeuw. Jack Newman wordt gezien als vijand van de mensheid. Het mede door hem ontwikkelde a-sterfelijkheid programma is alleen betaalbaar voor de elite en heeft ervoor gezorgd dat de wereld wordt geteisterd door revoluties en burgeroorlogen. De verscheurde samenleving kan geen weerstand bieden als de Aarde wordt getroffen door een invasie van de door Jack gevreesde Feind, een agressieve buitenaardse legermacht. Kan Jack op de Alfabeschaving rekenen nu er al miljarden mensen zijn omgekomen? Hoewel alles verloren lijkt, probeert Jack zijn broer Redmond terug te vinden en hij stuit daarbij op de ware intenties achter het duizend eilanden experiment, en op de vraag of de mensheid nog een toekomst heeft.’
Inmiddels is hoofdpersonage Jack Newman a-sterfelijk, maar lijkt hierin, in tegenstelling tot zijn soortgenoten, wel iets van menselijkheid te hebben behouden. De lezer kan de fascinatie van Frank van Dongen over de oorsprong en toekomst van de mens letterlijk proeven in de zinnen die hij schrijft. Jack is hierin een mooi gekozen personage, omdat hij, in tegenstelling tot zijn soortgenoten, niet meegaat in het verkrijgen van de ultieme macht. In plaats van zich onoverwinnelijk voelen, lijkt hij ook vragen te stellen over zijn bestaan en de toekomst van de mensheid. Het einde der tijden lijkt dichterbij dan ooit en dit wordt door Frank van Dongen qua spanning mooi opgebouwd in De Feind invasie. Allereerst loopt Jack natuurlijk zelf gevaar door wat hij is geworden. Maar ook de wereld is in gevaar, door dreigende profetieën die het einde van de mensheid voorspellen. Hierdoor wordt de lezer als het ware gestimuleerd om maar door te blijven lezen.
Alhoewel de Ontdekking van de mens serie van Frank van Dongen in de verre toekomst afspeelt, voelen de gebruikte elementen zorgelijk realistisch aan. De hang naar een langer dan wel het eeuwige leven. Het verschil tussen arm en rijk en de macht bij een maar klein gedeelte van de bevolking. Vooral de onderlinge haat en onbegrip die tussen verschillende bevolkingsgroepen bestaat, is ook iets wat in de hedendaagse maatschappij regelmatig voorkomt. Er zijn wel verschillende voorbeelden te noemen waarin mensen recht tegenover elkaar komen te staan en dan voelt het verhaal zoals Frank van Dongen het verteld soms dichterbij dan ooit. In De Feind invasie zit de tempo goed in het verhaal en verschillende gebeurtenissen wisselen elkaar af, zonder het uiteindelijke doel van het verhaal uit het oog te verliezen. Het is duidelijk dat Frank van Dongen zich qua verhaallijn en schrijfstijl moeiteloos kan meten met succesvolle buitenlandse science-fiction auteurs. Hij schept namelijk door de combinatie van elementen als de afhankelijkheid van een online leven, de hang naar een langer leven en de honger naar macht in combinatie met alle veranderingen die de wereld ondergaat, een angstaanjagend realistisch toekomstbeeld. Hierin grijpt hij ook moeiteloos terug naar de verhaallijnen in de eerdere twee boeken.
Ook in De Feind invasie weet Frank van Dongen ons te overtuigen van zijn kennis, realiteitsgevoel en vlotte schrijfstijl, wat leidt tot een intrigerend maar ook angstaanjagend toekomstbeeld van de mensheid. Aanraders voor liefhebbers van de Duin serie van Frank Herbert.
Beoordeling: 9/10
Frank van Dongen is auteur van Het bouwplan en de serie over De Ontdekking van de mens. Inmiddels zijn er drie delen in deze serie verschenen, waarvan De Feind invasie het derde deel is.