Recensie: De avonturen van Amina Al-Sirafi – S.A. Chakraborty

S.A. Chakraborty laat haar studie van de geschiedenis van het midden oosten spreken door haar historische fantasy boeken vol daeva’s, intriges, politieke intriges en tot de verbeelding sprekende duistere wezens. Met de boekenreeks over schip Marawati begint ze met een nieuwe boekenserie, waar liefhebbers van de Daevabad trilogie hun hart opnieuw aan kunnen verliezen: De avonturen van Amina Al-Sirafi.

Amina Al-Sirafi zou tevreden moeten zijn. Tijdens haar legendarische carrière als een van de beruchtste piraten van de Indische Oceaan heeft ze achterbakse schurken, wraakzuchtige koopmansprinsen, verschillende echtgenoten en een echte demon overleefd. Nu kan ze zich samen met haar familie terugtrekken voor een rustig leven. 

Maar wanneer ze wordt opgespoord door de obsceen rijke moeder van een voormalig bemanningslid, krijgt ze een baan aangeboden die geen enkele bandiet ooit zou kunnen weigeren: de ontvoerde dochter van haar kameraad opsporen in ruil voor een koninklijk bedrag. Ze krijgt de kans om een laatste avontuur te beleven op haar geliefde schip de Marawati, recht te doen aan een oude vriend en een fortuin te verdienen dat de toekomst van haar familie voor altijd veilig zou stellen. Het lijkt zo’n voor de hand liggende keuze dat het wel Gods wil móét zijn. 

Hoe dieper Amina in dit avontuur duikt, hoe duidelijker het wordt dat er meer achter deze klus en de verdwijning van het meisje schuilgaat dan haar is verteld. Want het is een risico om een legende te willen zijn, een laatste kans op glorie te willen en net wat meer kracht te willen bemachtigen… het zou haar wel eens haar ziel kunnen kosten. 

Waar de Daevabad trilogie vooral een sprookjesachtige 1001 nacht gevoel meegaf, heeft De avonturen van Amina Al-Sirafi een ruwere en avontuurlijke inslag. We leren het boeiende hoofdpersonage Amina kennen op het moment dat ze geniet van haar pensioen met haar dochter. Maar de mythen en sagen over haar reizen achtervolgen haar en ze wordt daardoor toch weer meegetrokken ik een nieuw avontuur. De combinatie van grof, avontuurlijk, overal lak aan hebben, maar ook door het vuur gaan voor je geliefden is onweerstaanbaar en daardoor kan de lezer alleen maar van Amina houden. Daarnaast staan De avonturen van Amina Al-Sirafi boordevol rijke details en oosterse elementen, waardoor de opbouw van de wereld overtuigend en gedetailleerd overkomt. De lezer waant zich als het ware zelf in die wereld en het is duidelijk dat Shannon Chakraborty kennis van zaken heeft.

De hoofdstukken worden afgewisseld door mythen en sagen en verhalen over het vroegere leven van Amina. Dit geeft nog een extra dimensie aan het boek, omdat de lezer op deze wijze meer leert over het verleden van Amina, maar ook over de zaken waar ze in verzeild raakt. Hierdoor gaat het verhaal nog extra leven en is steeds beter te ervaren wat Amina voelt, wanneer ze een oude bekende tegen het lijf loopt. De avonturen van Amina Al-Sirafi leest als een avonturen en piraten roman in de vorm van een road-trip over water. Er wordt door Shannon Chakraborty vele verbanden gelegd, ook met haar eerder geschreven trilogie. Ook het einde van De avonturen van Amina Al Sirafi doet sterk vermoeden en hopen dat de laatste woorden over haar nog niet verteld zijn. 

De avonturen van Amina Al-Sirafi is een avonturen roman, mythologie en ruw oosters sprookje in een, wat door de sterke bouw van de fantasywereld en de rijke details heerlijk en op een kleurrijke manier weg leest.

Beoordeling: 9/10

De avonturen van Amina Al- Sirafi verschijnt, net als het eerdere werk van S.A. Chakraborty bij uitgeverij Boekerij. Het boek ligt vanaf vandaag in een prachtig gelimiteerde uitgave in de winkels. Op 1 oktober aanstaande zal deze auteur optreden bij Yalfu in Utrecht. 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *