Recensie: Alles Brandt – Juan Gomez Jurado

Juan Gomez Jurado is onder andere bekend van de Antonia Scott trilogie en De volgende patiënt. Een interessant gegeven hierbij is, is dat samen zijn meest recente thriller Alles brandt al deze boeken zich in dezelfde wereld afspelen. Dus de verschillende personages zal de lezer ook in de verschillende boeken tegen kunnen komen. Alles brandt betekent ook gelijk het begin van een nieuwe trilogie:

‘Aura Reyes’ luxe leven stort in wanneer ze onterecht wordt veroordeeld voor fraude en witwassen. Het is allemaal de schuld van Ponzano, de baas van de bank waar ze vroeger werkte. Nu haar leven in duigen is gevallen zint Aura op wraak. In de gevangenis ontmoet ze Mari Paz, een vrouw met een duister verleden, die instemt om haar te helpen. Ook sluit Sere zich bij hen aan, een hacker met een vlijmscherpe geest. Ze werkte vroeger ook voor Ponzano en heeft zo haar eigen redenen om hem tegen te werken.

De drie vrouwen betreden de duistere kant van de bankwereld om Ponzano te saboteren. Hij heeft slechts één doel voor ogen: zijn bank fuseren met de grootste bank van Europa om zo nog machtiger te worden. Hij zal zich door niets laten tegenhouden, zelfs als dat betekent dat hij de levens van miljoenen mensen verwoest. Wie kan hem nog stoppen?’

Normale mensen met goede banen, die op een moment van hun leven alles verliezen. Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen en dit is gelijk ook waar het boek omdraait. Juan Gomez Jurado laat in Alles brandt drie zeer verschillende vrouwen kennis met elkaar maken om samen een klus te klaren, terwijl deze vrouwen, als het leven anders had gelopen, elkaar wellicht nooit ontmoet hadden. Dat levert een gevoel op van ‘dit kan iedereen overkomen’ wat ook merkbaar was in zijn vorige boek De volgende patiënt. Je hoeft maar op de verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn bij een machtig persoon die snode plannen heeft. Daardoor komt het verhaal in Alles brandt ongemerkt gevoelsmatig heel dicht bij de lezer te staan.

Juan Gomez Jurado heeft hierbij ook een geheel eigen schrijfstijl, waarbij hij afwisselend tussen verschillende stijlen en lettertypen. Dit maakt dat de lezer de gebeurtenissen op een net iets andere manier kan ervaren, bijvoorbeeld heel filmisch of met spitse dialogen. Of er wordt door de auteur een chat via een schimmige website uitgeschreven. Dat houdt Alles brandt heel levendig en speels en zorgt ervoor dat de aandacht van de lezer moeiteloos vastgehouden wordt. De verschillende typen personages en de verschillende communicatiestijlen die ze hebben draagt hier aan bij. Dan rest de lezer alleen de vraag, wat zou ik doen als ik in zo’n situatie terecht zou komen?

Alles brandt betekent dus een nieuwe serie van Juan Gomez Jurado in zijn heerlijk herkenbare eigenwijze stijl met verschillende personages die tegelijkertijd herkenbaar en bijzonder zijn. Dit alles verpakt in een onverwacht en spannend verhaal.   

Beoordeling: 8/10     

Juan Gomez Jurado schrijft met Alles brandt zijn vijfde boek dat vertaald is naar het Nederlands. Al deze boeken zijn gepubliceerd bij uitgeverij Boekerij Meulenhoff.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *