Recensie: Alles wat beweegt – Susan Smit

Susan Smit is natuurlijk bekend geworden met haar boek Heks, waarin vrouwelijkheid en de kracht van de natuur centraal staat. Maar vooral ook kritisch met beide benen op de grond blijven staan. Haar toegankelijke schrijfstijl wist ze ook om te toveren tot historische romans waarbij een (sterke) vrouw, die moet omgaan met de moeilijkheden van dit specifieke tijd, centraal staat. Ditzelfde geldt voor Alles wat beweegt, die door zijn poetische titel al de aandacht trekt.

‘Begin vorige eeuw beleeft een wereldberoemde danseres aan de Nederlandse kust de grootste omwenteling van haar leven

De Amerikaanse pionier van de moderne dans Isadora Duncan tart de normen en wetten van haar tijd, zowel in haar persoonlijke leven als in haar kunst. Voor het eerst in de geschiedenis danst ze op blote voeten en in losse gewaden, geïnspireerd op de bewegingen van de natuur.

Wanneer ze zwanger raakt van een gehuwde man, trekt ze zich in 1906 enkele maanden terug in een villa in de duinen van Noordwijk aan Zee. Hopelijk ongezien door de paparazzi wil ze hier in Nederland haar eerste kind krijgen. Als ongetrouwde vrouw zet Isadora alles op het spel. Dat doet ze welbewust. Ze vindt dat een vrouw kinderen moet kunnen krijgen zoals zij dat wenst en ze kiest uit volle overtuiging voor de Britse toneelvernieuwer Edward Gordon Craig. Ze is vrij, maar raakt toch verstrikt in haar obsessie voor deze man.

Isadora Duncan trotseert aan onze kust de conservatieve krachten die op haar inwerken en doorstaat de grootste omwenteling van haar leven.’

Mocht historische fictie je minder aanspreken, maar romans in zijn algemeenheid wel, dan is het zeker aan te raden om een boek van Susan Smit op te pakken. Zij schrijft namelijk op zo’n manier dat het verhaal heel eigentijds aanvoelt, zonder belangrijke historische elementen uit het oog te verliezen. In Alles wat beweegt staat de moderne danseres Isadora Duncan centraal die, voor haar tijd, er hele moderne ideeen op nahoudt in het kader van trouwen en het moederschap. Hierdoor weet ze andere mensen nog weleens tegen zich in het harnas te jagen. Isadora leeft namelijk in de tijdsgeest dat vrouwen getrouwd moeten zijn voordat ze zwanger raken en het aanleggen met een getrouwde man is helemaal uit den boze. Het leven is daardoor niet gemakkelijk voor Isadora, maar ze weet er met haar tomeloze doorzettingsvermogen het beste ervan te maken. En daar kun je als lezer alleen maar bewondering voor hebben.

De schrijfstijl van Alles wat beweegt voelt hierin als de moderne dans die Isadora beoefent. De lezer wordt door Susan Smit als het ware zoals de stroming van de zee mee bewogen. Des te meer leren we hierbij ook dat de fictie en non-fictie boeken van Susan Smit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Beiden draaien ze namelijk om de kracht van de natuur en de schoonheid van een krachtige en zelfbewuste vrouw. Isadora Duncan heeft daadwerkelijk bestaan. Aan het eind van Alles wat beweegt legt Susan Smit uit hoe het met de personages in het echte leven is afgelopen. Dit levert gelijk ook een passend slot van het boek op. Aan de ene kant is het boek natuurlijk geromantiseerd, maar daarbij is Susan Smit wel dicht bij de feiten gebleven.

Met Alles wat beweegt geeft Susan Smit een stem aan een bijzondere danseres die haar tijd ver vooruit was en een was met de natuur en wat ze zelf belangrijk vond. Door de sterke poetische schrijfstijl voelt het verhaal, ondanks de historische context, heel eigentijds aan.

Beoordeling: 9/10

Susan Smit is columnist en heeft inmiddels verschillende non-fictie boeken over hekserij en historische romans op haar naam staan. Daarnaast heeft ze leesbevordering hoog in het vaandel staan en zet zich hier voor in. Haar boeken verschijnen bij Lebowski publishers.

About the author

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *