Recensie: Zeven leugens – Elizabeth Kay

Zeven leugens, het debuut van Elizabeth Kay valt gelijk op door de opmaak. Het boek is namelijk ingedeeld in zeven leugens die Jane vertelt om een angstaanjagende werkelijkheid te verhullen. Maar je weet hoe het gaat met leugens… Uiteindelijk achterhaalt de waarheid ze wel…

‘Zeven leugens van Elizabeth Kay gaat over oude, complexe vriendschappen, obsessieve liefde en de niet-aflatende pijn van rouw. Dit boek vertelt het verhaal van de vriendinnen Jane en Marnie, die al sinds de middelbare school onafscheidelijk zijn. Jane en Marnie hebben veel met elkaar gemeen. Beiden worden ze verliefd en zijn ze voor hun dertigste gelukkig getrouwd. Maar Jane heeft Marnies echtgenoot nooit gemogen. Ze vond hem altijd zo grof en arrogant. Alsof hij zich een god waande, onsterfelijk. Wat achteraf gezien ironisch is natuurlijk. Want als Jane al die leugens niet had verteld, zou de man van haar hartsvriendin nu misschien nog geleefd hebben.
Zeven leugens gaat over oude, complexe vriendschappen, obsessieve liefde en de niet-aflatende pijn van rouw. Jane is geen onbetrouwbare verteller, ze vertelt de waarheid. Haar waarheid.
De vraag is: geloof je haar?’


Zeven Leugens beleeft de lezer door de ogen van Jane. Je krijgt haar waarheid voorgeschoteld en het is de vraag of dit met de werkelijkheid klopt. Door deze manier van vertellen doet het boek qua opzet een beetje denken aan Het meisje in de trein. Je vraagt je namelijk regelmatig af of Jane alles wel helder ziet. Is datgene wat zij ervaren heeft wel de waarheid. Bijvoorbeeld de complexe relatie tussen haar en Charles, de man van haar vriendin. Wat hierbij ook intrigerend is, is de vriendschap tussen Marnie en Jane. Je leert natuurlijk door de vertelling in de ik-vorm vooral Jane kennen. Maar naarmate het verhaal vordert, vraag je je af of deze vriendschap wel evenredig is. Wordt de één niet door de ander gebruikt? En draagt dat niet uiteindelijk bij aan het heftige einde van Zeven Leugens? Elizabeth Kay bouwt de spanning hiermee langzaam op, naarmate de leugens zich opstapelen. De ene leugen leidt tot weer een volgende, en uiteindelijk raakt Jane verstrikt in haar eigen leugens. Mooi hierbij te zien dat elke vriendin op haar eigen manier omgaat met rouw en verlies. En sommigen bijten zich daar juist in vast…

‘We hebben de regie van elkaars leven in handen gehad en elkaars leven diepgaand beïnvloed. Dat is een angstwekkend idee om mee te leven, maar nog angstwekkender is de gedachte dat dat voorbij zou zijn.’


Wat wel bijgedragen had aan het boek, is als de lezer ook een beeld had gekregen van de gevoelens en gedachten van Marnie. Hoe ziet zij eigenlijk de vriendschap tussen haar en Jane? Wat Elizabeth Kay in Zeven Leugens mooi doet is iets omschrijven, maar nergens datgene bij de naam noemen. Zo is het zusje van Jane ernstig ziek, maar nergens wordt specifiek gezegd waar ze aan lijdt. Maar door de duidelijke omschrijvingen, wordt dit zonder dat het gezegd wordt, wel duidelijk. En juist dit is een indrukwekkende vertelkunst; iets vertellen zonder het daadwerkelijk te zeggen. En juist de pijnlijke ziekte van Emma, en de relatie tussen haar, Jane en hun moeder, maakt dat Zeven Leugens naast thrillerelementen ook duidelijk als roman gezien kan worden. En het vermoeden rijst dat juist de ziekte van Emma Jane ook beïnvloed heeft in haar beslissingen met betrekking tot de leugens. Een mooie plottwist in de tweede helft van Zeven Leugens biedt auteur Elizabeth Kay met de komst van een derde intrigerende personage. Dit zet alle gebeurtenissen op scherp en roept vragen op over de gezondheid van de vriendschap tussen Marnie en Jane.

Dit maakt van Zeven Leugens een intrigerende thriller met duidelijke psychologische en roman elementen met duidelijk herkenbare thema’s als obsessie, vriendschap, maar ook rouw en de psychologie van een ernstige ziekte. Indrukwekkend debuut!

Beoordeling: 9/10

Elizabeth Kay is geen onbekende in het boekenvak. Ze startte haar carrière bij uitgeverij Penguin Random House en werkt nu als acquirerend redacteur bij Transworld. Zeven leugens is haar debuut en verscheen in het Nederlands bij uitgever Ambo Anthos.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *