Recensie: Wie niet weg is (Helen Grace #6) – M.J. Arlidge

Met Wie niet weg is zet A.J. Arlidge zijn succesvolle serie over Helen Grace op een heel andere toon voort. Aan het eind van het vorige deel werd Helen Grace namelijk gearresteerd en nu zit ze in de gevangenis in afwachting van haar proces. En sommige partijen lijken zelfs te profiteren van haar gevangenschap, zoals Helens leidinggevende bij de politie en niet te vergeten de gevreesde journalist Emilia Garanita.

‘Nog nooit werd het zo persoonlijk voor Helen Grace als in Wie niet weg is… Het zesde deel in de bestsellerserie over Helen Grace. Helen Grace was een van de beste rechercheurs van Southampton, maar nu zit ze zelf in de gevangenis, te midden van de moordenaars die ze daar zelf heeft doen belanden. Ze weet dat ze maar op één manier vrij kan komen: overleven totdat haar rechtzaak voorkomt en op de een of andere manier haar onschuld bewijzen. Maar dan wordt er een verminkt lichaam in de cel naast die van haar gevonden en vreest Helen voor haar eigen leven. Er loopt namelijk een moordenaar rond in de gevangenis en ze moet hem vinden, voordat ze het volgende slachtoffer wordt…’

Bovenstaande maakt van Wie niet weg is een heel verfrissend en spannend verhaal. We beleven Helen Grace namelijk in een heel andere omgeving en dit brengt voor dit intrigerende hoofdpersonage vele uitdagingen mee. Helen maakt daardoor een bepaalde persoonsontwikkelingen door die haar helpen te overleven en om te gaan met de voor haar onbekende omgeving. Ook leert Helen nu pas echt haar vrienden en vijanden kennen. Zo zet collega Charlie zowat haar baan en relatie op het spel om bewijzen te zoeken dan Helen niet verantwoordelijk is voor de gepleegde moorden. Nog meer dan de voorgaande delen vereist Wie niet weg is veel voorkennis uit de eerdere boeken in deze serie. Om de impact van de gebeurtenissen te begrijpen, is kennis over Helen, haar zus en haar neef onmisbaar.

De schrijfstijl is zoals we die van M.J. Arlidge kennen. Beeldend filmisch taalgebruik, korte hoofdstukken en je beleeft het verhaal door de ogen van verschillende personages. Ook de moorden spreken qua details tot de verbeelding, zoals dichtgenaaide ogen en monden. De spanning in het boek is ook zoals van ouds goed opgebouwd, met de moorden in de gevangenis, maar ook de veroordeling van Helen zelf. Zal ze nog op tijd vrijgesproken worden? Het voelt als een race tegen de klok en dat maakt dat je steeds verder wilt lezen. Ook bevat Wie niet weg is verschillende onverwachte plotwendelingen, die je als lezer niet ziet aankomen. En dat alles maakt dat Wie niet weg is, zowat als een beter boek gezien kan worden in vergelijking met de voorgaande delen.

M.J. Arlidge belicht met Wie niet weg is een heel andere kant van zijn personages. Dit kan een moedige kant zijn, maar juist ook een nare slinkse kant. Dit maakt het boek heel verfrissend en net als zijn voorgangers nagelbijtend spannend. Kennis van eerdere boeken is van onmisbaar belang. Wie niet weg is maakt duidelijk dat we nog lang niet uitgepraat zijn over Helen Grace.

Beoordeling: 9/10

Inmiddels heeft M.J. Arlidge al acht boeken op zijn naam staan met in de hoofdrol de intrigerende Helen Grace. Inmiddels heeft hij ook een standalone thriller geschreven: Kom je spelen? Deze zal net als de voorgaande boeken verschijnen bij Uitgeverij Boekerij.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *