Recensie: Twee kleine visjes – M.J. Arlidge

De nieuwe bundel Twee kleine visjes is in feite een combinatie van twee eerder verschenen boekjes Alles in de wind en Schuitje varen. In deze twee verhalen belicht M.J. Arlidge de belangrijke gebeurtenissen uit het leven van de jonge Helen Grace voordat ze inspecteur werd.

‘Alles in de wind en Schuitje varen laten zien hoe Helen Grace is geworden tot de persoon die we nu kennen.

Alles in de wind

De vijftienjarige Jodie arriveert bij haar derde weeshuis. Misschien is dit keer alles anders. Misschien blijft ze dit keer ongedeerd en wordt er goed voor haar gezorgd. Maar de waarheid is dat Jodie niemand meer heeft om haar te beschermen. Ze zal zichzelf moeten verdedigen. Ze zal moeten veranderen. Maar wat voor persoon zal ze moeten worden om eindelijk veilig te zijn?

Schuitje varen

Helen Grace is op achttienjarige leeftijd net afgestudeerd van de politieacademie als ze wordt ingedeeld bij de verkeerspolitie. Binnen het team vindt iedereen het een saaie functie, maar dagelijks rondrijden op haar motor bevalt Helen wel. Wanneer ze wordt opgeroepen bij een verkeersongeluk van ongekende schaal, blijkt het om een fatale botsing te gaan. Maar waar haar collega’s uitgaan van een tragisch ongeval, heeft Helen haar twijfels. Waarom riskeerde het slachtoffer zijn leven door een drukke snelweg over te steken? Of was hij voor iets op de vlucht?’

Helen Grace is een inspecteur die moeilijk te peilen is en daarnaast ook haar eigen demonen heeft waar ze tegen moet vechten. Eveneens komt uit de serie over deze intrigerende vrouw naar voren, dat ze er niet altijd even geweldloze hobby’s erop nahoudt, om zichzelf bij elkaar te houden. Zowel Alles in de wind als Schuitje varen geven een mooi beeld van de ontwikkeling die Helen heeft doorgemaakt als jonge vrouw, wat haar gemaakt heeft tot wat ze nu is. Er wordt zijdelinks ingegaan op haar ouderlijk huis, de relatie met haar zus, maar ook de manier waarop de jonge vrouw het heeft geschopt tot inspecteur. Al deze elementen naast hoe collega’s haar behandelen als jonge agent, maar ook haar leven in een pleeghuis, dragen bij aan een bijzonder intrigerend, maar soms ook eigenaardig karakter.

De twee verhalen belichten elk een geheel eigen periode en volgen elkaar niet direct op. Behalve dan dat in Alles in de wind Helen nog een paar jaar jonger was dan in Schuitje varen. Interessant hierbij is te lezen hoe de belangrijke personen in haar leven, die in de huidige reeks nog een rol spelen, een belangrijk aandeel hebben gehad in de vorming van inspecteur Helen Grace. Ondanks dat de verhalen kort zijn, is er wel een duidelijke spanningsopbouw, waarbij er een moord wordt gepleegd, waar Helen vragen bij gaat stellen. Deze keuzes maken haar bij haar directe collega’s wellicht niet geliefder, maar levert wel veel bewondering op bij de hogere rangen. Veel van de karaktereigenschappen van wat Helen Grace, Helen maakt, zijn te herkennen vanuit de oorspronkelijke serie. Zoals doorzettingsvermogen, maar ook haar eigengereidheid en drang tot zelfdestructie. Deze elementen maakt dat Twee kleine visjes onmisbaar is voor elke M.J. Arlidge liefhebber en bewonderaar van inspecteur Helen Grace.

Beoordeling: 9/10

Twee kleine visjes verscheen eerder als twee losse boekjes, getiteld Alles in de wind en Schuitje varen. De oorspronkelijke serie begint met Iene miene mutte en telt inmiddels negen delen, waarvan Nog lange niet de laatste is. De gehele serie verscheen bij uitgever Boekerij.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *