Recensie: Stille angst – Robert Bryndza

Na boeken met een hoofdrol voor Erika Foster en Kate Marshall gooit auteur Robert Bryndza het over een iets andere boeg. Geen vervolg met de bovengenoemde welbekende dames, maar een standalone met een geheel nieuwe setting, hoofdpersonages. Stille angst heeft geen inspecteur of criminoloog in de hoofdrol, waarbij je moord en doodslag zou verwachten, maar een trauma-arts, die tegen wil en dank hiermee te maken krijgt.

‘Drie mensen kunnen best een geheim bewaren. Zolang twee van hen dood zijn.

Toen dokter Maggie trouwde met een zoon uit de invloedrijke familie Kendall, wist ze dat het gezin geheimen had – alle families hebben die. Maar ze had niet verwacht dat het grootste geheim zou worden bewaard door de man van wie ze hield.

Wanneer haar echtgenoot Will wordt doodgeschoten in hun huis in Londen, denkt Maggie dat hij het slachtoffer is van een fataal afge­lopen inbraak. Dan vertelt de politie haar het schokkende nieuws dat Will zelf de trekker heeft overgehaald. Maggie wordt verteerd door verdriet, maar twijfelt aan deze verklaring: ze weet zeker dat Will niet suïcidaal was.

Na de begrafenis reist Maggie af naar hun vakantiehuis op Tišina, een klein Kroatisch eiland, om Londen te ontvluchten en Wills bezittingen op te ruimen. Daar ontdekt ze dat het ‘s zomers zo paradijselijke eiland in de winter een heel andere plek is. Al snel gebeuren er vreemde dingen in huis, Maggie voelt zich overal bespied en onveilig. En dan ontdekt ze dat Wills duistere geheim verband houdt met iemand uit zijn verleden, en zal ze moeten vechten voor haar eigen leven.’

Hoe interessant het ook is om te weten hoe het verder zal gaan met al bekende hoofdpersonages, ergens is een op zichzelf staand verhaal ook wel verfrissend. In Stille angst laat Robert Bryndza ons wederom kennis maken met een sterke vrouw, die alles lijkt te hebben. Totdat haar man overlijdt en zij tegen wil en dank opgescheept wordt met zijn geheimen. Kende zij hem eigenlijk wel echt? Vanaf het begin sleept Robert Bryndza de lezers mee in een werveling van spannende gebeurtenissen en levensbedreigende situaties. Vanaf de eerste bladzijde wordt het verhaal sterk en de spanning goed opgebouwd. Stukje bij beetje leert de lezer net zoals Maggie de heftige waarheid achter de dood van Will kennen. Hierbij wordt in Stille angst op sterke wijze gespeeld met diverse schrikmomenten zoals moderne technologie die een eigen leven gaat leiden en het constante gevoel dat je achtervolgd en bespied wordt. En door deze momenten leer je hoofdpersoon Maggie pas echt goed kennen, door de manier waarop ze op angstaanjagende situaties reageert.

Daarnaast maakt Robert Bryndza ook feilloos gebruik van de elementen. Slecht weer, een storm op zee. Al deze elementen maken Stille angst extra spannend, doordat de lezer hierdoor bijna letterlijk kan voelen hoe benard de situatie is waar Maggie zich in bevindt. Het is duidelijk dat Stille angst ook sterk geïnspireerd is door het persoonlijke leven van Robert Bryndza. Zijn liefde voor het land Kroatië, maar ook het schetsen van een realistisch beeld hiervan komt sterk in het boek tot uitdrukking. Niet alleen de paradijselijke omgeving maar ook de ontberingen die de bewoners hebben moeten doorstaan om te komen waar ze nu zijn. En ten slotte het element van wie kan je vertrouwen en wie niet? Dit maakt dat het boek tot op het eind spannend is en daardoor vol onverwachte wendingen zit. Bij sommige bijpersonages zou je verwachten dat deze een grotere en langere rol in het boek gaan spelen. Maar niets is minder waar en vooral de laatste paar hoofdstukken van het boek zijn onverwacht, maar uiteindelijk wel bevredigend.

Laat Robert Bryndza vooral meer op zichzelf staande verhalen schrijven! Stille angst levert hierin een spannende en nagelbijtende verrassing op met wederom een sterk vrouwelijk hoofdpersonage!

Beoordeling: 9/10

Robert Bryndza heeft al vele titels op zijn naam staan met serie waar de hoofdrol is weggelegd voor Erika Foster en Kate Marshall. Hij brak door met het meisje in het ijs. Stille angst is een op zichzelf staand verhaal. De boeken zijn verschenen bij uitgever Boekerij.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *