Recensie: Sneeuwwit (Munch & Krüger 0,5) – Samuel Bjork

Een goede titel van een boek is dat wat meerdere betekenissen kan behelzen. Dit geldt sowieso voor Sneeuwwit, het nieuwste boek uit de pen van Noorse auteur Samuel Bjork (pseudoniem van Frode Sander Øien). Allereerst kan de titel slaan op de prachtige omslag van een sneeuwwitte omgeving met kale bomen en een vos, Maar ook kan de titel slaan op de moordzaak en de persoonlijke omstandigheden van Mia Krüger.

‘In Sneeuwwit, de prequel op de Munch & Krüger-serie van Samuel Bjørk, vraagt Holger Munch de jonge Mia Krüger om voor hem te komen werken om een wel heel mysterieuze moordzaak op te lossen.

2001. In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden. Holger Munch is hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid en heeft een team van de beste rechercheurs. Hij wordt gebeld door de politieacademie, ze hebben een buitengewoon getalenteerde studente die bij hun tests de hoogste scores haalde: Mia Krüger.

Munch toont de jonge Mia Krüger foto’s van beide plaatsen delict en ze heeft maar een paar minuten nodig om dingen te zien waar zijn team niet eens aan heeft gedacht. Het begin van een samenwerking en van een de meest bloedstollende jachten op een seriemoordenaar ooit…’

Sneeuwwit speelt zich af voor de boeken Ik reis alleen, De doodsvogel en De jongen in de sneeuw. Samuel Bjork neemt zijn lezers mee naar de tijd waarin Holger Munch voor het eerst kennismaakt met de bijzondere Mia Krüger en haar hulp vraagt voor een heel heftige en gevoelige moordzaak. Vanuit bovengenoemde boeken weet de lezer hoe de oudere Mia Krüger zal worden en om die reden is het des te interessanter om een beeld te krijgen van hoe ze was toen ze nog op de politieacademie zat. De kwetsbaarheid en bijzondere geest van dit personage wordt door Samuel Bjork sterk weergegeven. Aan de ene kant lijkt ze zoveel meer te weten, maar aan de andere kant heeft ze de warmte nodig van bijvoorbeeld haar oma of de vriendelijke Holger Munch om haar zichzelf niet kwijt te laten raken. Holger Munch probeert door druk van bovenaf de ballen hoog te houden zonder hierbij de zorg voor zijn team uit het oog te verliezen.

De moorden die gepleegd zijn op de twee jonge jongens spreken erg tot de verbeelding en worden in Sneeuwwit door Samuel Bjork als een soort bizarre en sinistere kunst. De onvoorspelbare loop van het verhaal en de bijzondere verbindingen die Mia Krüger maakt van de details van deze moorden maakt dat de spanning in Sneeuwwit sterk opgebouwd wordt. Tot de laatste bladzijden van het boek weet je als lezer nog steeds niet wie de uiteindelijke dader. Net als in de voorgaande titels wisselt Samuel Bjork af in personages die aan het woord zijn en in beschrijvende tekst en dialogen. Juist deze afwisseling maakt dat de aandacht van de lezers constant getrokken en geboeid blijven. En aan het eind van het boek heeft Samuel Bjork nog een paar interessante plotwendingen voor zijn lezers in petto…

Sneeuwwit is een fijne toevoeging op de al bestaande drie boeken in de serie over Holger Munch en Mia Krüger. Juist het leren kennen van een nog jonge Mia, draagt bij aan een beter beeld van wat de lezer al over haar wist. Ten slotte bevat ook dit boek weer de verrassende en onvoorspelbare verhaalloop die we van Samuel Bjork kennen!

Beoordeling: 9/10

Samuel Bjork heeft in Nederland al vier Scanidinavische thrillers op zijn naam staan, die allen zijn uitgegeven door Luitingh Sijthoff. Zijn nieuwste boek Sneeuwwit grijpt terug op de periode voor zijn drie eerder verschenen delen. Dit boek ligt nu bij de betere Nederlandstalige boekhandel.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *