Recensie: Love, theoretically – Ali Hazelwood

Ali Hazelwood is de auteur die de combinatie zoekt tussen natuurkunde en liefde. En wat je dan krijgt is een speelse combinatie tussen carrière maken, ongemakkelijke situaties, maatschappelijke verschillen tussen mannen en vrouwen en natuurlijk de wetenschap. In Love, theoretically draait het om natuurkundige Elsie die er alles aan doet om financieel gezien het hoofd boven water te houden.

‘Liefde is als natuurkunde: hoe geweldig de theorie ook is, je hebt ook praktijk nodig. 

Elsie Hannaway leeft in een multiversum: de ene dag is ze een theoretisch natuurkundige, de andere dag biedt ze haar diensten aan als nepvriendin om haar schamele salaris als wetenschapper te compenseren. Maar op een dag botsen haar parallelle werelden: de irritant aantrekkelijke Jack Smith – die haar kent als de ‘vriendin’ van zijn broer – moet beslissen of ze haar droombaan bij MIT krijgt. Bovendien voert hij als experimenteel natuurkundige een bittere vete tegen de theoretische natuurkunde. Elsie bevindt zich op een wetenschappelijk slagveld en moet zichzelf ook nog verdedigen tegen Jacks zwaartekrachtveld. Of wordt het tijd dat Elsie haar theorieën over liefde in de praktijk brengt?’

Er is altijd een hele hoop gaande in de boeken van Ali Hazelwood en daardoor heeft haar verhaal door de verschillende details wat tijd nodig om te landen bij haar lezers. In Love, theoretically zijn er ook weer verschillende interessante details te noemen die het verhaal interessant maken. Zoals Elsie die geld bijverdient door iemands zogenaamde vriendin te spelen. Je kunt er bijna je vingers op natellen, dat dit voor ongemakkelijke situaties gaat zorgen. Ook stipt Ali Hazelwood een heel herkenbare situatie aan. De moeite die een wetenschapper moet doen om geld bij elkaar te krijgen om van rond te komen. Een succesvolle baan is niet voor iedereen weggelegd.

Ook is de concurrentiestrijd tussen de theoretische en experimentele kant van de natuurkunde is intrigerend om te zien en zorgt voor extra spanning in Love, theoretically. Doordat auteur Ali Hazelwood zelf werkzaam is in dit gebied, voelt de beschrijving van dit werkveld als levensecht aan. Ook kiest de auteur duidelijk niet voor de bekende weg. Aan de ene kant kun je als lezer wel een bepaalde richting verwachten, maar aan de andere kant worden er verschillende plotwendingen in het verhaal verwerkt, wat voor diverse verrassingen zorgt. Ook de bijpersonages geven een leuke dimensie aan het verhaal.

Evengoed heeft Ali Hazelwood weer een wetenschappelijk liefdesverhaal afgeleverd met kleurrijke personages, verschillende plotwendingen en onverwachte elementen.

Beoordeling: 8,5/10

In het Nederlands verschijnen de boeken van Ali Hazelwood bij uitgeverij The House of Books. Ali Hazelwood is professor Neurowetenschappen en daarnaast feelgood auteur van beroep. Toegevoegde kunst is van @dalooch en @k3zlyncanto

About the author

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *