Recensie: Het kerkhof van de zee – Aslak Nore 

Auteur Aslak Nore heeft gediend in het Noorse leger en daarnaast veel door het midden oosten gereisd als journalist. Deze twee elementen vorige boek Wolfsangel speelt ook in dit boek de oorlog en de zoektocht naar de waarheid een zeer belangrijke rol:  

‘Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vergaat een schip met aan boord Noorse burgers en Duitse militairen; er wordt aangenomen dat het op een mijn is gevaren. De jonge schrijver Vera en haar zoontje worden gered, maar haar man komt om.

Vijfenzeventig jaar later loopt Vera de zee in, en ze komt niet meer terug. Met haar verdwijnen ook haar memoires over de scheepsramp en de familietrauma’s. Maar haar kleindochter Sasha is vastberaden de waarheid te achterhalen; ze heeft namelijk ontdekt dat Vera twijfelde over de ware toedracht van de ramp. Tegelijkertijd wordt er binnen de welgestelde familie een vuil spel gespeeld over de nalatenschap en de opvolging in het familieconcern. Welke geheimen herbergt het scheepswrak op de bodem van de zee?’ 

Vanaf het begin van Het kerkhof van de zee laat Aslak Nore de lezer kennismaken met de verschillende personages, de verscheidende tijden waarin het boek zich afspeelt en de verschillende achtergronden. Dit maakt wel dat er vooral aan het begin het gevoel wordt gekweekt dat er veel informatie moet worden onthouden. Hierdoor kost het wat tijd voordat het verhaal zich een beetje eigen gemaakt kan worden. Maar, steek hier vooral wat energie en geduld in, want de lezer wordt daarna rijkelijk beloond. Wanneer een van de hoofdpersonages, Sasha, op zoek gaat naar de waarheid, ontvouwt Het kerkhof van de zee zich tot een spannende roadtripachtige zoektocht naar het geheimzinnige manuscript en gelijktijdige het vermiste testament van haar grootmoeder. In de zoektocht van Sasha heeft Aslak Nore verschillende ontdekkingen en plotwendingen ingebouwd, waardoor het boek tot op de laatste bladzijde boeiend en spannend blijft. 

Het kerkhof van de zee is een mooie mix van heden en verleden, waarbij de tweede wereldoorlog een onmisbare maar geen overheersende rol speelt. Aslak Nore heeft hierin ervoor gekozen om niet alle geheimen in één keer te verklappen. Hij weet daarnaast de lastige situatie goed te omschrijven, waar je als verzetsstrijder tussen de Duitsers mee te maken krijgt. Hierin worden intrigerende personages gecreëerd. Vera blijkt een uiterst intrigerende en moedige vrouw met een onuitputtelijke vechtlust. En ook Sasha lijkt in eerste instantie een transparante personage, maar zal lezers verrassen met onverwachte beslissingen. En dit maakt juist van Het kerkhof van de zee tot het einde toe een spannend en intrigerend verhaal.                                                                                                                                             Liefhebbers van boeken, waarin oorlog een rol speelt, maar die ook geboeid zijn door verloren manuscripten kunnen met Het kerkhof van de zee hun hart ophalen. Een combinatie van interessante personages in een heden en een verleden die elkaar sterk beïnvloeden.                                                                                                                                
 Beoordeling: 9/10                                                                                                                                                                   Het kerkhof van de zee is naast Wolfsangel het nieuwste boek van Aslak Nore. Dankzij HarperCollins Holland voor het beschikbaar stellen van dit boek in de Nederlandse taal. Het boek ligt nu in de boekhandels.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *