Al leven we in een moderne wereld, de tegenstellingen lijken steeds groter te worden. Mensen staan vaak lijnrecht tegenover elkaar, als het gaat om geloofsovertuigingen, politieke voorkeuren, seksuele geaardheid en ras. Cecilia Rabess geeft in haar boek Helemaal prima een portret van een jonge zwarte vrouw die door haar huidskleur te maken krijgt met drempels en verwachtingspatronen, waar haar blanke medemens niet mee te maken krijgt.
‘Liefdesverhaal tegen de achtergrond van de opkomst van Trump in Amerika. Kunnen twee mensen van elkaar blijven houden, ondanks fundamentele verschillen – in huidskleur, politieke overtuiging, afkomst? Jess en Josh zijn in ongeveer alle opzichten elkaars tegenpolen. Zij is Zwart, progressief, van bescheiden komaf, en gewend om zichzelf voortdurend te moeten bewijzen in een witte (mannen)wereld. Hij is wit, conservatief, en zeer bevoorrecht.
Wanneer ze collegas worden bij een gerenommeerde New Yorkse investeringsbank, duurt het niet lang voordat hun aanvankelijk vijandige verhouding omslaat in vriendschap en uiteindelijk in een onwaarschijnlijke, allesverslindende liefdesaffaire.
Jess is smoorverliefd, maar vraagt zich steeds meer af of ze niet te veel emotionele offers brengt omwille van Josh. Met de verschijning van Donald Trump op het politieke toneel worden haar twijfels en de haarscheuren in hun relatie steeds groter. Kun je van elkaar blijven houden, ondanks fundamentele verschillen? En zou je het überhaupt moeten willen?’
Helemaal prima komt erg traag op gang en bevat veel terugblikken en beschrijvingen. Jess en Josh draaien wat om elkaar heen en Cecilia Rabess poogt hierin te beschrijven onder welke omstandigheden ze elkaar ontmoet hebben. Dit betekent dat je als lezer er best wat energie in moet steken om door te blijven lezen. Wel wordt dit op een gegeven moment gemakkelijker en komen de interessante tegenstellingen tussen Jess en Josh wat meer aan het licht, wat maakt dat er pittige dialogen ontstaan. Wat het boek ook interessant maakt, is dat bepaalde zaken waar Jess tegenaan loopt uitgebreid besproken worden. Zoals het gevoel dat zij haar hele leven al heeft, dat ze meer moet strijden voor mensenrechten.
De politieke omgeving, met als belangrijk gegeven de aanstelling van president Trump speelt een belangrijke rol in het boek. In Helemaal prima beschrijft Cecilia Rabess wat president Trump betekent voor zwarte mensen en hun toekomst. Dat is best wel iets wat de ogen opent. Ook ongelijkheid op werk, maar ook het idee dat Jess heeft dat ze als zwarte vrouw constant op de barricade moet staan. Cecilia Rabess geeft een mooi idee van hoe wie Jess is haar omgang en relaties met andere mensen beïnvloed. Dit alles met eem intrigerende politieke omgeving als achtergrond. President Trump heeft namelijk veel losgemaakt bij verschillende mensen en hen sterk beïnvloed.
Dit maakt van Helemaal prima een boeiend verhaal over verwachtingen van verschillende mensen tot elkaar en binnen hun werkend leven. Hoe beïnvloedt de kleur van je huid de loop van je leven en gebeurtenissen? Het boek komt wat traag op gang, mede door de wisseling tussen heden en verleden.
Beoordeling: 7/10
Helemaal prima betekent het debuut van Cecilia Rabess. Het boek verschijnt bij uitgeverij Atlas contact.