Recensie: Een voor een – Alice Feeney

Alice Feeney staat bekend als de koningin van de plottwist. Ook in haar nieuwste boek Een voor een maakt ze deze naam meer dan waard. Deze thriller is geschreven in de stijl van Agatha Christie en voelt als een moordspel en escaperoom in één.

‘Nadat ze elkaar jaren uit de weg zijn gegaan, verzamelt Daisy Darkers hele familie zich ter gelegenheid van Nana’s 80e verjaardag in Nana’s vervallen, wat spookachtige huis op een klein getijdeneiland. Eindelijk is de hele clan herenigd. En als het vloed wordt, zullen ze acht uur lang van de wereld worden afgesloten.

De familie arriveert. Dan, klokslag middernacht, terwijl er een storm woedt, wordt Nana opeens dood aangetroffen. En een uur later volgt het volgende slachtoffer.

Gevangen op een eiland waar iemand de familieleden een voor een doodt, moeten de Darkers zich buigen over de huidige dreiging én moeten ze allemaal hun geheimen uit het verleden onder ogen zien – voordat het tij keert en alles wordt onthuld.’

Allereerst is de setting fantastisch voor een thriller, waarin je juist dat opgesloten gevoel wil creëren. Denk aan een afgelegen eiland, getijden, onvoorspelbaar weer en een oud huis vol verborgen kamers. Hierdoor zit je als lezer gelijk goed in het duistere gevoel. Het tweede aspect wat veel onrustige gevoelens oproept, is het gezin zelf. En dan met name de manier waarom de verschillende personages met elkaar omgaan. Dit is op zijn zachts gezegd niet gezond te noemen en biedt natuurlijk de ideale omgeving voor een griezelig verhaal.

Het concept van mensen in een huis, waarop vervolgens steeds meer slachtoffers vallen is een bekend concept a la Agatha Christie. Alice Feeney weet hierbinnen eigen elementen toe te voegen, zoals een personage met een fragiele gezondheid en personages die sterk van elkaar verschillen in hun reactie. Ook blijken in Een voor een verschillende persoonlijkheden hierin een dubbele agenda te hebben. Wie is te vertrouwen en wie niet? En naarmate er meer mensen verdwijnen komen deze oneffenheden steeds meer naar de oppervlakte. Uiteraard weet Alice Feeney in Een voor een een zeer sterke plotwending in het verhaal te verwerken zodat alles in een ander daglicht komt te staan. Ten slotte geeft het gebruik van taal op een creatieve manier, zoals rijmpjes en dergelijke een extra (spannende) dimensie aan het boek.

Een voor een is tot op de laatste bladzijde een zeer spannend verhaal dat een moordspel combineert met het opgesloten gevoel (locked-in). Alice Feeney levert boeiende personages af en combineert dit met creatief taalgebruik en onverwachte plotwendingen.

Beoordeling: 9/10

Een voor een is geschreven door Alice Feeney en verschijnt bij uitgeverij AW Bruna. Haar debuut Soms lieg ik was gelijk een groot succes en er liggen plannen voor een televisieserie van dit boek met Sarah Michelle Gellar in de hoofdrol.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *