Inspecteur Erika Foster doet haar best om te aarden na haar overplaatsing. Alhoewel…Op het moment dat ze per toeval het skelet vindt van een jong meisje, is haar huidige werkplek snel vergeten….
‘Wanneer inspecteur Erika Foster een tip krijgt dat er bewijsmateriaal voor een grote narcoticazaak verstopt ligt in een ongebruikte groeve in een buitenwijk van Londen, gaat ze direct tot een zoekactie over. In de dikke modder worden inderdaad drugs gevonden, maar ook het skelet van een kind. De overblijfselen worden snel geïdentificeerd als de zevenjarige Jessica Collins: het vermiste meisje dat zesentwintig jaar geleden overal in het nieuws was.
Om het verband tussen de nieuwe en de oude zaak te vinden, moet Erika dieper graven en meer zien te ontdekken over de uiteengevallen familie Collins en de oude inspecteur die destijds op deze zaak was gezet: een vrouw die nog altijd wordt geplaagd door het trauma van de onopgeloste moord. Al snel realiseert Erika zich dat iemand niet wil dat deze zaak ooit wordt opgelost, en dat die persoon er alles aan doet om te voorkomen dat Erika de waarheid achterhaalt. Is de dader dichterbij dan ze denkt?’
Donker Water betekent een heel intrigerende zaak voor Erika Foster, waarbij ze de kans krijgt om zich te herenigen met haar gewaardeerde oud-collega’s Peterson en Moss. Dit levert gelijk een fijne dynamiek op tussen deze personages en daarbij krijgt deze relatie de kans zich te verdiepen en een persoonlijk tintje te krijgen. Ook biedt dit mogelijkheden om in vervolgdelen verder te ontwikkelen. Ook Erika Foster zelf maakt een sterke persoonlijke ontwikkeling door, helemaal als we haar leren kennen in haar contact met haar zus en kinderen. In Donker Water laat Robert Bryndza een meer persoonlijke kant van Erika Foster zien, dan we ooit van haar gekend hebben, in vergelijking met de twee voorgaande boeken. Dit is gelijk ook een pluspunt aan het lezen van series; de personages krijgen ook daadwerkelijk de ruimte om zich te ontwikkelen.
Naast bovengenoemde personages is ex-inspecteur Amanda Baker een heel intrigerend personage, dat ook veel spanning in het verhaal brengt. Ze was toenmalig hoofd van het onderzoek naar het verdwenen meisje, dat uiteindelijk door Erika gevonden wordt, maar heeft nooit met haar falen kunnen leven. Juist haar karakter en haar relaties met bepaalde vroegere collega’s en relaties van het slachtoffer, maakt dat in het boek Donker Water een flinke dosis psychologie en drama verwerkt zit. Dit maakt dat het boek meer is dan alleen een snelle thriller en zorgt ervoor dat de lezers belangstellend blijven voor de volgende delen. Wat tenslotte door Robert Bryndza mooi is gedaan, is de er verschillende verhaallijnen door elkaar heen lopen en er een onbekende persoon op de achtergrond de boel in de gaten houdt. Deze geheimzinnigheid roept in eerste instantie veel vragen op, maar op het eind wordt alles netjes in elkaar geweven.
Donker Water is opnieuw sterk leesmateriaal uit de pen van Robert Bryndza. Het schept des te meer nieuwsgierigheid naar de volgende delen. De auteur laat zich hierdoor gemakkelijk meten met collega M.J. Arlidge.
Beoordeling: 9/10
De delen die voorafgaan aan Donker Water zijn Het Meisje in het IJs en De Stalker in de Nacht. Al boeken van Robert Bryndza zijn verschenen bij Uitgeverij Boekerij in papieren versie en ebook.